Србија

ОВО СУ СВИ ЧЕКАЛИ! Тиодоровић открио: Ево како ћемо прославити Васкрс ове године!

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић оценио је вечерас да би овогодишњи Васкрс у Србији могао да буде дочекан и прослављен само уз основне епидемиолошке мере – маске, дистанцу и дезинфекцију, уз услов да се дотад доследно поштују сва прописана ограничења и да буде добар обухват вакцинације.

„Следећи велики празник који је пред нама је Васкрс, који је дан после Првог маја, а уколико се будемо придржавали свих мера до тада и имали добар обухват вакцинације против корона вируса, највећи хришћански празник бисмо могли да прославимо ‘отворени’, само уз маске, држање дистанце и дезинфекцију“, рекао је Тиодоровић за портал Телеграф.рс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уз ограду да је још тешко прецизно одговорити на питање да ли ће се и под којим мерама славити Васкрс, Тидоровић је оценио да православни Васкрс, који је 2. маја, „не би требало да представља велики проблем, што се не може рећи и за католички Ускрс који је 4. априла, за непуне две седмице.

„Православни Васкрс неће бити велики проблем. Биће већи проблем католички, он је ближи. Доћи ће нам много људи, а посебно ће нам доћи због вакцинације много наших, који раде по западној Европи. Тамо немају вакцине“, рекао је Тиодоровић.

Он је навео да свако ко има нашу личну карту и пасош, дакле двојно држављанство, има право да се вакцинише у Србији.

„Овде су мере, ипак, много блаже него у западној Европи. Сви су почели да уводе строже мере. Ако не у целој земљи, онда на одређеним територијама, попут Француске и Италије. Париз је, рецимо, блокиран, скоро половина Италије је потпуно затворена. Аустрија, такође, има врло строге мере“, рекао је Тиодоровић.

По његовој оцени, људи ће за ускршње празнике по јулијанском календару, „доћи овде да се опусте“ и „онда ћемо имати повећан ризик заражавања“.

По његовом мишљењу, мере би за православни Васкрса могле да буду „сведене на уобичајене“, али „да би се то догодило, требало би да се испуни много услова“.

„Тешко је прогнозирати, али ако се стварно будемо придржавали ових мера и вакцинација се буде одвијала успешно како очекујемо, и са много већим обухватом, онда би ситуација била много мирнија. Мере би биле сведене на уобичајене – на маску, растојање и дезинфекцију. Пустили бисмо сигурно и угоститеље и тржне центре али, све је то речено у кондиционалу, дакле, само под условом ако бисмо наставили са овим мерама, и придржавали их се најозбиљније и најдисциплинованије“, поручио је Тиодоровић.

 

Извор: ФоНет