Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО И ПОСЛАО ПОРУКУ ЕРДОГАНУ: Србија је спремна!

Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану поводом катастрофалних поплава које су погодиле ту земљу.

„Дубоко сам потресен страшним сликама водене стихије која је у Турској однела на десетине живота. Србија је увек спремна да пружи пријатељску помоћ и подршку, саосећајући са породицама погинулих. Уверен сам да ће се Турска храбро суочити са последицама ове катастрофе и да ће људи из угрожених подручја брзо моћи да се врате у своје домове“, наводи се у телеграму Вучића, саопштила је служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Најмање 55 особа настрадало је у великим поплавама и клизиштима у приобалном делу Турске код Црног мора, саопштиле су данас турске власти.

Турска агенција за катастрофе (АФАД) навела је да је 46 особа погинуло у покрајини Кастамону, осам у Синопу, а једна особа у Бартину, пренео је АП.

Власти су одбациле поједине извештаје да је на стотине људи нестало. Олујне кише погодиле су 11. августа приобалне провинције Црног мора Бартин, Кастамону, Синоп и Самсун, узрокујући поплаве које су рушиле куће, однеле најмање пет мостова и на десетине аутомобила, а бројне путеве учиниле непроходнима.

Око 2.250 људи евакуисано је широм региона, неки хеликоптерима с кровова, а многи су привремено смештени у студентским домовима, саопштиле су власти.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган допутовао је у посету поплавама погођеним подручјима и том приликом је поручио да ће држава да предузме све што је у њеној моћи како би штета била брзо санирана.

Поплаве, једне од најгорих у историји Турске, погодиле су северне покрајине, након што су локализовани пожари у југозападном делу земље у којима је најмање осам особа настрадало, а хиљаде њих било приморано да се евакуише из својих домова.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг