Свет

ЈАСНА ПОРУКА! Нека се ЕУ позабави Русијом, Западним Балканом, Северном Африком а ми ћемо на Кину…

Фото: Јутјуб

Запањеност ЕУ је прилично изненађујуће. Либија је показала да Унија није способна да води војне операције.

Џозеф Бајден одржава висок темпо. За својих осам месеци на власти покренуо је низ процеса глобалних импликација. И ради паралелно у више праваца, динамичније него што је то радио Барак Обама. Доналд Трамп је некада био неочекиван, а онда би се чврсто држао тема, па се чинило да се ништа друго не дешава, преноси “Јутарњи лист”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док су тоне мастила потрошене на истицање неуспеха у Авганистану, наглашавајући да је Кина однела велику победу, Бајденов тим припремао је један од најтежих удара за Пекинг. Куад, идеја бившег јапанског премијера Шинза Абеа, постала је стварност у неколико месеци.

Март је био виртуелни самит САД -а, Индије, Јапана и Аустралије. У септембру је најављено да ће Аустралија добити нуклеарне подморнице. Нови разговор лидера је за неколико дана у САД. Уживо.

Шок који се може прочитати у кинеским реакцијама сугерише да су заиста изненађени. Председник Си Ђинпинг јуче је на самиту ШОС -а (Шангајске организације за сарадњу) – учествовао је практично јер се, попут Владимира Путина, веома плаши могуће инфекције ковид 19 – нагласио да “никада, ни под каквим околностима, не смемо дозволити било какво спољно мешање у унутрашњи послови земаља региона “. Али Аустралија је регион.

САД повлаче војне способности са Блиског истока. Не из база попут оне у Катару. У Ираку ће остати само тренери. Бајден се несумњиво и реално креће у конкуренцију са Кином за превласт у 21. веку.

Индо-Пацифик је позориште у коме се одржава ово такмичење. Ту се дефинише глобална динамика. Никако не само војно, зато Кина жели да постане чланица Свеобухватног и прогресивног транспацифичког споразума о партнерству (CPTPP). Остатак идеје коју је Трумп торпедирао.

Пекинг је такође бурно реаговао на најаву да би Република Кореја (Југ) могла постати део Пет ока (обавештајни савез Аустралије, Канаде, Новог Зеланда, Велике Британије и Сједињених Држава). А Јапан сматра да је одбрана независности Тајвана национални интерес. Изненађен сам запрепашћењем ЕУ.

Либија је показала да Унија није способна да води војне операције. Ништа се није променило до данас. Неки европски бродови налазе се у Индо-Пацифику, али готово неприметни. Сједињеним Државама су потребни озбиљни стратешки партнери за Индо-Пацифик. Лондон није, али ово су посебни односи.

Јапан, Кореја, Индија, ако имају среће, Вијетнам и Индонезија, они су кључни. Нека се ЕУ позабави Русијом, Западним Балканом, Северном Африком. Комшилук. Док не схвати да не сме бити талац консензуса. Или ће остати глобални геополитички патуљак.

 

 

 

 

 

 

Извор: јутарњи лист

Ознаке