Србија

ШАПЧАНИ СЕ ДИГЛИ, ОТКРИЛИ КОМАНДАНТА БАТИНАША: Траже ослобађање ЦРНОГ, хапшење багеристе и хулигана

Грађански протест организован је вечерас и у Шапцу, где су се грађани окупили како би изразили незадовољство због јучерашњих инцидената на еколошком протесту, али и због хапшења Шапчанина Драгана Миловановића Црног који је покушао да заустави багер који се залетео на окупљене демонстранте док су блокирали мост. Након што се неколико говорника обратило окупљенима, протест је у миру завршен, а упућен је јавни позив за сутрашњи скуп који би требало да се одржи у Лозници.

Иако је данас било предвиђено да се у Београду одржи заједнички протест, локални активисти тврде да је скуп морао и у њиховом граду да се одржи „јер је јуче пала крв“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

20.21. Окупљени грађани испричали су новинару портала Нова.рс да су мушкарци с капуљачама који су јуче напали чекићима и другим хладним оружјем демонстранте исти они који су малтретирали људе током избора и палили бакље током ковид-протеста у Шапцу. Тврде да су под директном командом Владимира Мићића, заменик актуелног градоначелника тог града Милана Остојића званог Сандокан.

20.20. Говорници позвали окупљене да сутра дођу у Лозницу да подрже грађане тог града у борби против Рио Тинта. Међу захтевима које су јавно упутили примарни је да из притвора пусти Драган Миловановић Црни, а да се процесуира командир полиције који је наредио повлачење кордона како би багери и батинаши напали грађане. Затражено је и хапшење свих батинаша са капуљачама који су моткама, чекићима и бејболкама насрнули на окупљене.

20.12. Све више окупљених, киша није растерала демонстранте.

20.07. – Председник ДС Зоран Лутовац стигао у Шабац

20.05. Срђан Миливојевић из Крушевца подржао је Шапчане у њиховој борби против, како је рекао, полицијске мафије Александра Вучића и Александра Вулина.

„Вучићу, предозирао си се од власти, као твоји ботови оног парадајза с Јовањице. Моји прадедови, и ваши прадедови одржали су реферндум пре 100 година на Церу и Колубари. Не дамо Србију, Готов си Вучић“, рекао је Миливиојевић.

19.55. Говорио Душан Туфегџић

„Шабац је вечерас тужан град због крви која је пала. људи су мирно протестовали када се полиција повукла и препустила их напредњачким батинашима који су их тукли моткама, бејкзбол палицама и чекићима. Похапшени су трактористи и чиовек који се бранио док су га шутирали са багера. њему је одртеђено задржавање од 48 сати, ако га не пусте, цео шабац ће бити на улицама. Нећемо се предати. Будимо мирни јер ми нисмо напредњачки батинаши.

19.50. У Шапцу су вечерас и чланови Странке слободе и правде, међу којима је и Борко Стефановић.

19.35. Међу окупљенима је и професорка Биолошког факултета и чланице Скупштине слободне Србије др Биљана Стојковић.

19.30. Без полиције и инцидената

Како јавља репортер Нова.рс, на скупу у Шапцу вечерас нема полиције, бар не униформисане. Засад није било никаквих инцидената.

19.25. Окупљање у току

Досад пристигло стотинак грађана пред градску управу , али непрекидно стижу и други, засад нема инцидената

19.15. Грађани пред Градском управом

Неколико десетина грађана окупило се пред Градском управом у Шапцу где планирају да одрже протест. репортер Нова.рс јавља да грађани пристижу у све већем броју из минута у минут.

19.13. „Јуче је пала крв“

Активиста Душан Туфегџић изјавио је да протест вечерас није могао да избегне Шабац због јучерашњих догађаја када је багериста покушао да прођре кроз дмонстранте.

„Јуче је у Шапцу пала крв, морали смо данас да изађемо на улицу“, казао је Туфегџић за Нова.рс

Отворена грађанска платформа „Акција“, Заједно за Србију, Еколошки устанак и Не давимо Београд захтева хитно укидање притвора човеку који је јуче у Шапцу спречио да багер погази грађане.

Навели су да је човек који је јуче зауставио багер у Шапцу и тиме спасао људе од повређивања, ухапшен и одређено му је задржавање од 48 сати, те да тим адвоката ЗЗС ради на његовом ослобађању.

„Такође, захтевамо хитно привођење возача багера, као и привођење особа које су палицама и чекићем напали грађане који су мирно протестовали у Шапцу за своја права“, навели су у саопштењу у ком су позвали грађање на вечерашњи протест.

Извор: Нова