Србија

Др Глигић открила: „30 ОДСТО ПЦР ТЕСТОВА ДАЈЕ ЛАЖНЕ РЕЗУЛТАТЕ, КОРОНА МОЖЕ ДА ОСТАНЕ У ОРГАНИЗМУ“ Ево о чему је реч!

Овог јутра у „Уранку“ на телевизији К1 вирусолог Ана Глигић говорила је о томе има ли корона вирус своје резервоаре у природи, какав је то сој омикрон и колико ће нас вакцине штитити.

Истакла је да сваки пут када бројке почну да падају, као што је сада случај, она се нада да је корона достигла свој биолошки максимум.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Јуче смо имали мање од 1.000 оболелих. Подаци показују да корона губи корак на одржавању на човеку. Међутим, мутацијама она стиче снагу да опстане. Али, корона мора да угуши саму себе. То се мора десити, јер се то десило са свим вирусима до сада – казала је др Глигић.

– Проблем је то што не знамо где све корона има резервоаре. Она се задржава код птица и домаћих животиња. Птице су инкубатори за корону. Чини ми се као да се корона изнова јавља. Мутације зависе од тога са ког је домаћина корона потекла. Пре 15 или 20 дана добила сам податак да је повећана смртност голубова и врана на Новом Београду, и то нешто говори – рекла је она.

Вакцине

Др Ана Глигић казала је и да са короном нећемо никада завршити.

– Морамо се вакцинисати и постићи имунитет. Морамо примати ревакцинације, али добро осмишљене. Вакцине се по правилу дају на шест месеци, и свако мењање протокола даје разлог за неповерење грађана. Требало би да сви старији од 60 година и хронични болесници приме бустер дозу. Пуно је вакцина у оптицају и даваће заштиту на све мутације, али не знамо у ком проценту. За сада не знамо ни колико имунитет траје – казала је на К1 др Глигић.

Вирус и ПЦР тестови

Докторка Глигић истакла је да се корона понаша попут херпеса.

– Подаци указују на то да корона дуго остаје и опстаје у организму. Сигурно сте чули да је неко оболео двапут. Вирус корона понаша се као херпес или грозница Западног Нила, он опстаје у организму и окидач за његову поновну активацију може бити стрес или пад имунитета – казала је др Ана Глигић и истакла да у време пандемије нема идеалних услова за ПЦР тестове.

– ПЦР даје 30 одсто лажно позитивних и 30 одсто лажно негативних резултата – додала је.

Пандемије и вируси

Др Глигић рекла је у „Уранку“ да сваки пут када „чачкамо“ природу дође до пандемије.

– Загадили смо и ваздух и воду и земљиште. Отуда пандемије. Вируси су осетљиви на промену средине. Ако пореметимо један природни ланац, свашта се деси. Свиња је, на пример, инкубатор за све инфлуенца вирусе. Ми свињу зовемо покретна лабораторија.

Вирус грипа

Вирусолог Ана Глигић на К1 казала је да прошле године није било грипа у нашој земљи.

– Познато је у вирусологији да када је у циркулацији епидемија РНК вируса, други вирус неће наћи места да изазове оне што би иначе изазвао. Корона је инхибирала грип прошле године.

Руси

– Нису Руси 2020. дошли да нам очисте улице, него да покупе сојеве короне јер се од њих праве вакцине – казала је др Глигић.

– Онај сој који је био највише у циркулацији се користи за вакцину. За вакцине против грипа, на пример, узима се неколико сојева – онај који циркулише, они што ће циркулисати и они који су раније циркулисали, како би заштитабила јача и свеобухватна.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Блиц