Спорт

НОВИ УДАР НА ЂОКОВИЋА: Сада тврде да је ЛАГАО за ово и да га зато треба избацити из Аустралије!

Фото: Твитер принтскрин

Аустралијски граничници истражују да ли је Новак Ђоковић дао лажну изјаву о путовањима, везану за улазак у ову земљу.

Најбољи тенисер света је изјавио како није путовао 14 дана уочи доласка у Мелбурн, што се не поклапа са објавама на друштвеним мрежама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По доласку из Дубаија у Мелбурн Новаку је била укинута виза због папиролошких проблема, али му је иста враћена јуче након жалбе и одлуке федералног суда.

Новак Сада „Гардијан“ пише како граничне снаге проверавају све детаље везано за Ђоковићев улазак у Аустралију, а дискутабилна је декларација коју је попунио један од Новакових агената јер се према објавама на социјалним мрежама може закључити да је на католички Божић Новак био у Београду пре него што је 4. јануара из Шпаније кренуо пут Мелбурна.

Мада му је враћена виза и Новак је сада слободан у Мелбурну, тренира и спрема се за Аустралијан опен, његова судбина је у рукама Алекса Хока, имиграционог министра који може да искористи дискреционо право и поново затражи депортовање најбољег играча света.

Како би поништио визу, Хок би морао да се увери у основ за укидање, као што би био претња по јавну безбедност, те би одузимање визе Новаку Ђоковићу било у јавном интересу Аустралијанаца. Министар је одлуку требало да донесе у року од четири сата након потеза федералног суда, али је иста ипак пролонгирана и према последњим информацијама неће је бити ни данас.

Цела ситуација би могла да изнедри ново испитивање Новака Ђоковића, сада од периоду пре путовања у Аустралију, везано за његове јавне наступе у данима након што је 16. децембра добио позитиван тест на корона вирус. У декларацији о путовањима Ђоковић је штиклирао одговор „не“ на питање да ли је путовао или ће путовати 14 дана пре лета у Аустралију.

Сама декларација је пропраћена одговарајућим упозорењем да је давање лажних или обмањујућих информација „озбиљан прекршај“ који се кажњава грађанским санкцијама. У достављеним документима федералном суду је Ђоковић навео како је 1. јануара свог агента овластио да поднесе ову изјаву пре него је 4. јануара отпутовао у Мелбурн из Шпаније, преко Дубаија.

Када је већ био у притвору, 6. јануара је у испитивању званичника граничних снага потврдио како је његов агент попуњавао декларацију на основу медицинског изузећа које је одобрила Тенис Аустралија, али у испитивању није било приче о његовом путовању две недеље пре доласка, подвлачи „Гардијан“.

Португалски новинар добро упућен у тениска дешавања Жозе Моргадо је писао како је за католички Божић Новак био у Београду где се фотографисао са познатим рукометашем Петром Ђорђићем, док је такође играо тенис на београдским улицама 26. децембра, а тај снимак је сада повучен пишу Британци. Из Шпаније је у Мелбурн Новак стигао у 23.30 часова 5. јануара, а због целе ситуације је портпарол министра Алекса Хока упитао да ли би декларација о путовању могла да буде разлог новог укидања визе Ђоковићу.

– Као што је наведено на Суду, министар Хок разматра да укине визу господина Ђоковића у складу са чланом 133Ц (3) Закона о миграцијама. У складу са тим, темељно ће се размотрити то питање. Из правних разлога је неприкладно коментарисати ту тему, рекао је Хоков портпарол.

„Гардијан“ још пише како декларација о путовању иде уз „аномалије“ везане за потврду о ковид инфекцији Новака Ђоковића и резултате на интернету када се скенира QР код са исте, а то је био повод за медицинско изузеће које је добио. Такође и „Дер Спиегел“ је писао како је QР код на Ђоковићевом резултату теста од 16. децембра објављен у судским документима повремено показивао како је исти негативан. Исти лист пише како је у понедељак увече по аустралијском времену тест био негативан, пре него што је накнадни покушај показао позитиван резултат. Исто је проверио у уторак „Гардијан“ када је веб сајт показивао само позитиван резултат. И Бен Ротенберг, новинар „Њујорк тајмса“, се укључио у целу причу о контрадикторним резултатим QР кода.

Ставови аустралијске владе су помешани о томе да ли треба применити приступ нулте толеранције и захтевати вакцину као дословно једини услов, те одбити медицинско изузеће на основу недавног ковид теста. Портпарол премијера Морисона је открио како је овог јутра имао конструктиван разговор са премијерком Србије Аном Брнабић управо о Новаку Ђоковићу.

Извор: sport.blic.rs