Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! Због једне групе људи сви бисмо могли да патимо, ПРЕТИ НАМ КОЛАПС СИСТЕМА!

Застрашујуће прогнозе изнели су лекари који страхују да би због брзог ширења омикрон сој могао да и нашој земљи донесе хаос с каквим се тренутно суочавају одређени делови света.

Број заражених омикрон сојем свакодневно обара рекорде у земљама широм света. Показало се да он не изазива озбилнију клиничку слику у већини случајева, али због тога што се брзо шири у свету је у многим сферама живота настала пометња. Авио компаније отказују летове због зараженог особља које мора у карантин, а страхује се да би то могло да се догоди и међу медицинским радницима и другим професијама, преноси „Блиц“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пола света стало због омикрона

Шокантне су бројке последњих дана свуда у Европи, неминовно је да омикрон талас погоди и Србију. Дуга је листа професија које ће због тога бити на удару – сви они чији послови захтевају свакодневни контакт са више људи, а који се не могу обављати онлајн. То су лекари, медицински радници у ковид амбулантама, возачи градског превоза, продавци у самопослугама и пекарама, комунални радници, таксисти, полицајци… С обзиром на то да овај сој има „способност“ да зарази и оне који су већ прележали ковид, велики је ризик да би у једном тренутку све могло да стане.

Гледајући статистику европских и осталих земаља у свету, јасно је да омикрон варијанту сада не може ништа да заустави. Иако смо ми овај сој регистровали пре само недељу дана, мале су шансе да могући сценарио колапса можемо да спречимо.

Омикрон варијанта за сада не проузрокује тешке клиничке слике, што је добар знак да здравствени систем неће бити толико угрожен, међутим у Израелу се сада јавио страх да би најважнија служба у овом тренутку могла да закаже, јер се плаше да ће им 40% медицинских радника бити заражено.

Имајући у виду да су у КОВИД болницама лекари свакодневно у контакту са зараженима, они су први на удару масовног заражавања. Већ је познато да је код нас и током пандемије било мањка особља у здравству, па уколико би омикрон „завладао“ у овој бранши, због обавезног карантина који вирус захтева могло би да фали лекара за прегледе.

– Најгоре јесте да ће највише бити на удару медицински радници који су већ две године у скафандерима, а изузетно је тешко радити у таквим условима. Они су свакодневно у контакту са КОВИД позитивним и они су први на удару од заражавања – каже епидемиолог Радмило Петровић за “Блиц”.

Следи нам сценарио Западне Европе

Иако се бројке заражених новим сојем удвостручују у неким европским земљама, према мшљењу стручњака, то не би могло да се деси код нас. Имајући у виду да је највише заражених у Србији било близу 8.500 у једном дану, епидемиолог Петровић сматра да са новом варијантом ипак не би требало да пређемо 10.000.

– Па нисмо ваљда луди да нам се то догоди? Нисмо ваљда толико недисциплиновани. Ми смо и те како дисциплиновани. Ова варијанта биће експлозивнија, брзо ће да се прошири на велики број људи, али ће исто тако то брзо да се заврши. Људи треба да буду свесни да се сами чувају и да тренутно није време за славље – истакао је доктор Петровић.

Заменик директора Клиничког центра Ниш Радмило Јанковић рекао је пре два дана да нема никакве шансе да у Србији у наредном периоду буде другачија КОВИД ситуација него у Западној Европи, која бележи нагле скокове броја новозаражених и затвара се. Сматра и да је омикрон сој коронавируса много више заступљен него што претпостављамо.

– Идемо свакако у нову грбу овог таласа и то ће трајати до пролећа – упозорава Јанковић и напомиње да бисмо могли да имамо исту ситуацију као прошле зиме.

Он додаје да смо епидемијски пратили свега неколико десетина људи који су дошли из Боцване и из Западне Африке и испоставило се да је половина била позитивна.

– Можете замислити шта ће се десити кад стотине људи почну да долазе из Немачке, Швајцарске, Аустрије… – напоменуо је Јанковић.

Указујући на то да је број новозаражених на дневном нивоу у Београду веома висок, односно 40 посто свих заражених, истиче да „нам није баш да седимо скрштених руку кад Европа има стотине хиљада заражених“.

– Омикрон ће пунити ковид амбуланте више него болнице – рекао је управник Клинике за хирургију КБЦ Земун проф. др Дејан Стевановић, који је провео две године у ковид зони.

Он је недавно гостујући на Радио Београду изјавио да је Кризни штаб требало да пооштри епидемијске мере, јер се ближе празници и очекује се пораст броја заражених, највише због омикрон соја који се брзо шири.

– Омикрон варијанта се лако шири, али не даје тешку клиничку слику, тако да ће по свој прилици, велико опретрећење бити у ковид амбулантама, а мање у болницама – рекао је професор Стевановић.

Додао је да вакцине и природно стечени имунитет добро штите од новог соја, али да ће у перспективи и вакцине, посебно РНК, морати да се прилагођавају и мењају у складу са новим сојевима вируса.

– Очекујем да ћемо до краја 2022. победити вирус – закључио је проф. др Дејан Стевановић.

Двоструко заразнији од делте

Омикрон је отприлике двоструко заразнији од делте, а чак четири пута више од оригиналног вируса.

Стручњаци су забринути да, чак и ако је мање вирулентан, а симптоми су се до сада углавном показивали као блажи, омикрон и даље може да доведе до довољног броја хоспитализација да изврши притисак на здравствене капацитете.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс