Србија

УДАРНО! СРБИЈА УЗВРАТИЛА УДАРАЦ: Протерани су

Свега неколико дана пошто је најбољи светски тенисер Новак Ђоковић срамно протеран из Мелбурна, српска влада донела одлуку да компанији из те земље ускрати пројекат вредан стотине милиона долара

Рио тинто одлази из Србије! Све одлуке и сви акти у вези с том компанијом су поништени, поручила је јуче премијерка Ана Брнабић након седнице Владе Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, свега неколико дана пошто је најбољи светски тенисер Новак Ðоковић срамно протеран из Мелбурна, српска влада донела одлуку да тамошњој компанији ускрати пројекат вредан стотине милиона долара.

– Укинута је одредба за експлоатацију рудника јадарита, просторни план је укинут и више не постоји. Самим тим поништене су све дозволе и одлуке и решења с компанијом „Рио Сава“. Колико се сећам, 2006. године, када је „Рио тинто“ добио дозволу, на власти је била Демократска странка, а председник Борис Тадић. Данас ти исти блокирају саобраћај, чак и граничне прелазе – поручила је премијерка.

Она је навела да јој није јасно, уколико су ови протести еколошки, због чега нису питали Небојшу Зеленог Зеленовића зашто су дали дозволу и довели „Рио тинто“ у Србију, а данас на тим леђима покушавају да граде своју политичку будућност.

– Позивам све еколошке организације и удружења да преузму ова документа, да анализирају. Пружамо им могућност да им из мог кабинета помогну уколико им је помоћ око било чега потребна. Овим смо испунили све захтеве еколошких протеста и ставили тачку на „Рио тинто“ у Србији. Овим је, што се тиче пројекта „Јадар“, све завршено – истакла је Брнабићева.

Чињенице

„Рио тинто“, односно ћерка фирма „Рио Сава експлорејшн“, у Србији се појављује 2004. године и тада се први пут и помиње у документу који је овој компанији издала влада Војислава Коштунице, када је ресор рударства водио Радомир Наумов (ДСС). То министарство је 8. јуна 2004. одобрило „Рио Сава експлорејшну“ извођење геолошких истраживања. Касније су се ређали документа и дозволе овој компанији, а ово је хронологија догађаја:

– Први документ из 2004 – Министарство рударства доноси решење којим се предузећу „Рио Сава експлорејшн“ из Београда дозвољава истраживање у Лозници

– Други документ 17. 1. 2005 – одобрава се истраживање у оквиру проширених граница

– Трећи документ 26. 9. 2005 – одобрава се извођење геолошких истраживања на територији општине Лозница

– Четврти документ 15. 1. 2007 – одобравају се нова истражна поља

– Пети документ 4. 1. 2008 – наставак геолошких истраживања на још девет поља

– Шести документ 28. 8. 2008 – одобравају се додатна истраживања

– Седми документ 15. 9. 2009 – нових осам истражних тачака

– Осми документ 14. 4. 2011 – нове истражне тачке

– Девети документ донет је 1. фебруара 2012. и њиме се одобрава извођење радова да се бор и литијум испитују у Јадру, у лежиштима већих обима. То је једини документ који дозвољава бушотине и копање на територији Србије.

Бесмислице

Она се осврнула и на захтеве лидера покрета Крени-промени Саве Манојловића.

– Испунили смо све захтеве, па чак и неке хирове. Ја сам мислила да је он један разуман човек, међутим, имала сам прилику ових дана да се у то разочарам. Он је предао захтеве, па је покренуо народну иницијативу. Тај предлог народне иницијативе предао је Народној скупштини 14. јануара 2022. По закону о референдуму и народној иницијативи, рок Народне скупштине да одговори је 15 дана. Ако је он мислио да тај рок није разуман, могао је да каже да жели одговор у року од 48 сати. Не, он је то прихватио, а нажалост, након три дана, Саво Манојловић излази испред Народне скупштине и каже да имамо административне опструкције јер председник Републике није верификовао ову иницијативу. Поред тога што лаже, он је и неписмен – истакла је премијерка.

Указала је да нема шта председник да верификује предлог за народну иницијативу, већ одбор Скупштине.

– Манојловић је показао колико ништа не зна, а онда опет позвао на окупљања испред Председништва зато што председник то није урадио. А он ту нема никакву функцију у том процесу и не може да је верификује. Зато је овај позив на скуп бесмислен и показује колико нема никакве везе с правдом, са захтевима – нагласила је премијерка.

Она је истакла да одлука коју је Влада Србије донела није изнуђена, већ да је то одлука која показује да су председник Србије и Влада ту за народ, а не за политичке захтеве и хирове.

Узалуд жалбе „Рио тинта“

Одлука је коначна

Компанија „Рио тинто“ је пре седнице Владе јуче саопштила да је забринута због изјава о потенцијалном повлачењу просторног плана за пројекат „Јадар“. Они су поручили да су посвећени развоју пројекта у складу са свим српским и међународним прописима, те да узимају у обзир забринутост за животну средину коју је јавност исказала.

Но, премијерка је јуче поручила да јој је жао што нису раније изразили забринутост, те да је одлука Владе Србије коначна.

Лицемерје странаца

Брнабићева је навела и да нема речи којима би описала „лицемерје странаца који финансирају протесте“.

– Ту поруку сам пренела и амбасадорима неколико земаља са којима сам разговарала. Ту су пре свега организације из Америке, Немачке, Велике Британије, Аустрије, Рокфелерова фондација… Сви су се сјатили у последњих годину дана да организују и финансирају рад тих организација и протесте. Да немамо случај да ови који организују протесте нападају компаније из тих истих земаља, а ми ваљда треба да бранимо те исте компаније од оних који их нападају. Невероватне ствари су се десиле у претходна два месеца. Када Александар Вучић треба да се сломи, онда више није важна ни зелена агенда, ни европске интеграције, ни владавина права – рекла је Брнабићева.

Извор: Курир.рс/Ивана Жигић