Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Финска и Шведска можда неће имати времена да уђу у НАТО – Алијанса ће се раније распасти

Шведска и Финска ризикују да остану ван НАТО-а, јер би Северноатлантска алијанса могла да се распадне пре завршетка процедуре усвајања. Ово мишљење је изнео економиста Михаил Хазин.

Планови Финске и Шведске да уђу у НАТО под изговором руске специјалне операције у Украјини наишли су на оштар отпор појединих чланица Алијансе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидери Турске и Хрватске изразили су намеру да блокирају ширење блока, а из Италије и других савезничких земаља чују се незадовољне изјаве о томе.

Према Хазину, тврдње чланица НАТО-а о Финцима и Швеђанима су озбиљно различите, али је мало вероватно да ће се проширење блока догодити из сасвим другог разлога.

„Турска има политичке претензије према НАТО-у, јер Шведска и Финска подржавају структуре које је Анкара забранила. Скрећем вам пажњу да их подржавају и САД. Из тог разлога нисам сигуран ни да ће Финска и Шведска ући у НАТО. Мислим да ће Алијанса бити уништена из врло једноставног разлога – САД ће изаћи одатле. А онда и сви остали“, рекао је Хазин.

Предуслове за излазак САД од Алијансе економиста види у структурној кризи америчке економије, која треба да оптимизује потрошњу.

Хазин је такође подсетио да Европљани неће моћи сами да држе Северноатлантски савез, а излазак Американаца довео би до одмазде источноевропских земаља блока за нападе на Русију.

Говорећи о томе, експерт је подсетио да су Летонци напустили уговор о заштити совјетских споменика, а у истом документу је прописано и повлачење руских трупа из земље.

Немачка, Француска, Шпанија, Италија немају ресурсе за одржавање ове инфраструктуре. Литванија и Пољска озбиљно разговарају о блокади Калињинградске области“, рекао је Хазин на Јутјуб каналу бугарског новинара Митка Хитова.

Стокхолм и Хелсинки се надају да ће чланство у НАТО побољшати њихову безбедност. Међутим, стручњаци су уверени у супротно , јер САД неће пропустити прилику да провоцирају Русију кроз руке нових савезника.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs