Србија

СРБИ ОДЛУЧНИ, ДАНАС КРЕЋУ БИЋЕ НАЈМАСОВНИЈЕ! Курти нас је ујединио да се боримо!

Свакодневне претње које долазе из Приштине јесу узнемириле српски народ на Космету, али су га и додатно ујединиле у намери да се одупре зликовачким насртајима Аљбина Куртија и његових јастребова.

Претње не упућују само приштински званичници, већ су то почели да чине и представници међународне заједнице, пре свих представник Немачке у Приштини Јерн Роде, који је рекао да су барикаде нелегалне и да их треба уклонити до Божића, не прецизирајући којег.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осокољен његовом изјавом, директор оперативе тзв. косовске полиције Газменд Хоџа рекао је да полиција има капацитет да уклони барикаде постављене на путевима на северу КиМ и да је за то урађен детаљан план интервенције.

Он је, само дан након Куртијеве изјаве да би могло бити мртвих током уклањања барикада, казао да ће оне бити уклоњене када се процени да ће последице бити минималне, као и да је полиција обучила и припремила људе и да има опрему за ту акцију.

– Барикаде ће бити уклоњене оног момента када се донесе процена и када се одлучи да ће интерес наше државе, наших грађана, наше полиције имати најмање последица током нашег деловања – рекао је Хоџа и додао да наређења прима директно од генералног директора полиције.

Претње српском народу упутио је и председник Синдиката тзв. косовске полиције Имер Зећири, који је рекао да барикаде неће остати још дуго и да се за њихово разбијање чека одобрење Приштине и међународне заједнице.

– Нећемо чекати бесконачно. Кажем то са пуном одговорношћу. И поред опасности, полиција жели да има одблокиране путеве и да може нормално функционише без препрека. Очекујемо да ће захтеви руководства полиције бити прихваћени од стране наших државних и међународних органа – рекао је Зећири.

И док Приштина прети и застрашује, српски народ се и даље сабира и окупља код крста у месту Рударе, али и на још неколико локација на северу.

За данас у подне заказан је велики протест на којем ће Срби још једном затражити од Приштине да ослободи ухапшене бивше полицајце, да повуче своју полицију са севера, али и да формира Заједницу српских општина. Свесни да се налазе у ситуацији када им се свакодневно крше основна људска права и да су им животи угрожени, Срби гледају и у своју државу Србију без које им нема опстанка на вековним огњиштима.

Премијерка Србије Ана Брнабић каже да је ситуација на ивици оружаног сукоба и позвала је невладине организације, које су део Националног конвента, да се огласе поводом тортуре коју проживљавају Срби на КиМ.

Она је упитала где је на европском континенту могуће да 12 дана немате информацију о ухапшеном човеку, наводећи да је реч о Дејану Пантићу.

– Нико не зна где је, не зна се да ли је примио терапију. Породица не може да се чује с њим. На све то се јавља шеф Еулекса који каже да не знају где је. А шта ви радите на КиМ? Колико је то вама људски у реду – упитала је Брнабић.

 

Извор: Ало