Србија

НОВА ПОДВАРИЈАНТА КОРОНЕ У СРБИЈИ! Јако се лако преноси, будите на ОПРЕЗУ!

Беговић је нагласила да засад нема индикација да кракен подваријанта даје тежу клиничку слику и нагласила да се, на основу досадашњег праћења, може очекивати да ова подваријанта релативно брзо постане доминантна

У Србији је идентификован тзв. кракен, подваријанта омикрон соја корона вируса, потврдила је вечерас за министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић и истакла да је то било апсолутно очекивано.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Беговић је нагласила да засад нема индикација да кракен подваријанта даје тежу клиничку слику и нагласила да се, на основу досадашњег праћења, може очекивати да ова подваријанта релативно брзо постане доминантна, пише Тањуг.

– Поводом вести да је тзв. кракен подваријанта омикрон соја идентификована у Србији, пре свега хоћу да да кажем да је то било апсолутно очекивано и само је питање тренутка када ћемо га детектовати у нашој популацији. Овај сој је детектован у октобру у Њујорку и стигао је до нас релативно брзо, што говори о његовој способности да се јако лако преноси – рекла је Беговић.

Како је подвукла, како се вирус константно мења све лакше се преноси, али и ефикасније избегава имуни одговор.

– Нажалост, поклопио се са хладним временом тј. зимом, када смо некако подложнији инфекцијама, укључујући грип и остале респираторне инфекције. Засад нема индикација да даје тежу клиничку слику што је кључно за све нас, тако да и у будућности можемо очекивати даље промене, односно мутације овог вируса али се надам само у смеру лакшег преноса, а не тежег облика болести – рекла је Беговић.

 

 

Извор: Телеграф