Свет

САДА СЛЕДИ ТОТАЛНИ РАТ У СВЕТУ! Русија послала подморнице на америчку обалу?

Пре само неколико дана, руски председник Владимир Путин најавио је да ће Русија градити више нуклеарних подморница.

„Да деценијама гарантујемо безбедност наше земље“, објаснио је своју одлуку Владимир Путин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Путин је ову изјаву дао на церемонији пуштања у рад нове подморнице на нуклеарни погон флоте Генералисимус Суворов.

Ова изјава долази у тренутку када инострани посматрачи тврде да је стара совјетска тактика, у стилу хладног рата, већ у току.

Посматрачи и обавештајци кажу да Москва има нуклеарне подморнице које се већ налазе у близини америчке обале.

„Постоје индиције да се нуклеарне подморнице налазе на обали Сједињених Држава и у Средоземном мору и другде на европској периферији“, рекао је Мајкл Петерсон, директора Руског института за поморска истраживања.

Посматрања последњих месеци показују сличан тренд, кажу у САД. Постоје извештаји да, поред огромне руске нуклеарне флоте у Црном мору, Москва има нуклеарне подморнице у Средоземном мору и близу обале Сједињених Држава.

Оно што још више забрињава, кажу неки војни стручњаци, то што Американцима недостају информације.

САД не знају број руских подморница тамо где верују да се оне налазе. Данас се руске подморнице налазе су свуда, и то јако брине НАТО и САД.

„Прошле године је подморница Северодвинск била распоређена у Тихом океану. Истовремено, друга подморница исте класе распоређена је у Средоземном мору. Опет, у исто време, трећа подморница је била на путу за размештање у Атлантском океану“, рекао је генерал америчког ваздухопловства Глен Ван Херк.

Према речима контраадмирала Мајкла Студемана, праћење руских подморница је тежак задатак, чак и са два америчка бока. Војни тактичар је рекао да је разлог томе патролирање које руске подморнице врше у Атлантском океану. тј. још један доказ да су руске подморнице свуда и у сталном покрету.

Управо из тог разлога, анализирају руски стручњаци, подморнице су део плана Москве. Већа производња нуклеарних подморница за одвраћање потенцијалне америчке агресије.

Није случајно, кажу Руси, што од почетка рата у Украјини не престаје да се говори о употреби нуклеарног наоружања.

Производња нуклеарних подморница у Русији тренутно је успорена, али не и заустављена. Рат у Украјини донекле је „промешао карте” у руским плановима због буџета.

Међутим, упркос рату у Украјини, тренутно распоређивање руских подморница широм света забрињава Пентагон.

 

Извор: Б92