Свет

МЕЂУ ПОСАДОМ И ПОЗНАТИ МИЛИЈАРДЕР: Подморница се упутила ка Титанику и нестали, сати су им одбројани

Акција спасавања туристичке подморнице која је јуче поподне нестала са пет путника и даље траје, а како преносе светски медији, сумња се да се подморница заглавила у олупини Титаника док је била на експедицији.

Подморница у власништву компаније „Оушнгејт Експедишнс“, водила је на мисију посаду од пет особа, укључујући и генералног директора компаније „Стокстон Раш“, француског истраживача Нагреолета и Хардинга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Посада је заронила јуче око 4 сата ујутру, али је убрзо након тога изгубила комуникацију са матичним бродом, преноси Дејли мејл.

На сајту компаније „Оушнгејт“ наводи се да ова подморница може да издржи под водом и до 96 сати без кисеоника уколико се налази пет особа унутра. Међутим, како наводе, прошло је већ 30 сати, а и даље нема ни трага ни гласа од подморнице. Према процени надлежних, на подморници је преостало још око 60 сати кисеоника.

Ова компаније поседује три подморнице, а само ова која је нестала по имену Титан је способна да зарони довољно дубоко да допре до олупине легендарног Титаника, који је потонуо 15. априла 1912. године.

Током обраћања на Фокс њуз-у, адмирал Џон Магер, рекао је да америчка обалска стража ради што је више могуће да га пронађе подморницу и све који су у опасности.

– Одмах смо почели да мобилишемо средства за потрагу, претражујемо и површину воде, тражимо из ваздуха, покушавамо да откријемо било која пловила под водом. Мисија спасавања је веома компликована, с обзиром на то колико је подморница далеко у мору – рекао је Магер.

Како је Магер даље објаснио, постоји могућност да се подморница заглавила у олупини, и да уколико је то случај, обалска стража нема могућност да дође до ње.

– Немамо опрему на лицу места која може да изврши преглед дна, има много крхотина на Титанику, тако да ће лоцирање бити тешко – рекао је он.

Бивши адмирал Крис Пари је такође рекао за „Скај њуз“ да је забринут због целе ситуације.

„Веома је забрињавајуће. Постоји могућност да су се заплели у олупине Титаника, још не знамо“.

Подморница нестала и прошле године

Подморница која је нестала током туристичког путовања до олупине Титаника изгубила се око два и по сата током сличног путовања и прошле године.

Реагујући на вест да су Титан и његова посада нестали у понедељак ујутро, дописник ЦБС-а Дејвид Погуе је твитовао да је био на истој подморници када је снимао своју причу прошлог лета.

– Можда се сећате да се подморница изгубила на неколико сати и прошлог лета, када сам био на броду – написао је Пог.

Он је испричао да је подморница изгубила комуникацију са бродом који је водио њено кретање под водом, што је уништило путовање.

– Под водом нема ГПС-а, тако да би површински брод требало да води подморницу до бродске олупине слањем текстуалних порука. Али током овог роњења, комуникација је некако прекинута. Подморница никада није пронашла олупину – рекао је Пог.

Огласила се компанија „ОушнГејт“

– Истражујемо и мобилишемо све опције да безбедно вратимо посаду. Наш цео фокус је на члановима посаде у подморници и њиховим породицама. Дубоко смо захвални на великој помоћи коју смо добили од неколико влада да поново успоставимо контакт са подморницом. Радимо на безбедном повратку чланова посаде.

До Титаника за 250.000 долара

Према писању Гардијана у цену од 250.000 долара укључено је једно роњење под водом, приватни смештај, сва потребна обука, опрема за експедицију, сви оброци док сте на броду.

Подморница може да прими пет људи, кажу у компанији, што обично укључује пилота, три госта који плаћају и, како се каже, једног „стручњака за садржај“. Потпуни зарон до олупине, укључујући спуштање и успон, наводно траје осам сати.

Током путовања, сваки гост има бар једну прилику да проведе дан истражујући место олупине из подморнице, известио је Фроммерс 2020.

Купцима се нуде „ретки погледи изблиза, кроз округли прозор и високотехнолошке камере, на потопљени брод, стотине морских врста које сада живе на трупу, и поље крхотина посуто Титаниковим уређајима и лични предмети његових путника“, наводи се у извештају.

Оснивач „ОушнГејта“ Стоктон Раш за Гардијан раније ове године је рекао да је компанија предвиђала да има водећу улогу у демистификацији једног од најмање схваћених окружења на планети.

– Ми трошимо 1.000 пута више на истраживање свемира него на истраживање океана у САД. Како ће океан реаговати на климатске промене све ће диктирати. У океану има више неоткривеног живота него што смо открили на површини планете. Морамо то разумети – рекао је он.

Направљена од карбонских влакана

За разлику од класичних подморница које напуштају и враћају се у луку сопственом снагом, овим подморницама је потребан брод за лансирање и враћање. За ову потребу „ОшнГејт“ је ангажовао канадско пловило Полар Принс, ледоломац средње снаге којим је раније управљала канадска обалска стража, да превезе десетине људи и подморнице до места олупине у северном Атлантику.

Подморница за пет особа, названа Титан, способна је да зарони на дубину од 4.000 метара. Тежак је 9.072 килограма, али направљен да плута када стигне до морског дна, саопштила је компанија.

Титан је направљен од „карбонских влакана намотаних од титанијума и филамента“ и способан да „издржи огромне дубине“. Како се наводи, Титанов видиковац је „највећи од свих подморница за дубоко роњење“ и његова технологија пружа „ненадмашан поглед“ на дубоки океан.

Међу несталима и британски милијардер

Претходно је породица британског истраживача и милијардера Хемиша Хардинга потврдила да је он био један од путника који су нестали.

„Хемиш Хардинг, мој очух, нестао је заједно са подморницом“, написао је његов посинак Брајан Шеш.

Хардинг је британски бизнисмен, авијатичар, истраживач и свемирски туриста, а живи у Уједињеним Арапским Емиратима. Оснивач је Ацтион Гроуп-а и председник Ацтион Авиатион, међународне компаније за посредовање у авионима са седиштем у Дубаију.

Хамиш Хардинг тренутно држи три Гинисова рекорда. Од 9. до 11. јула 2019. капетан Хардинг је био директор мисије и пилот посаде за мисију Оне Море Орбит, која је поставила тренутни светски рекорд брзине за најбржи обилазак Земље авионима преко оба географска пола.

Олупина Титаника налази се на дубини од 3,8 километара

Брод који је носио подморницу кренуо је у суботу из Сент Џонса у Канади и да је стигао близу локације олупине Титаника у Атлантском океану у недељу ујутру, одакле је подморница требало да започне мисију. Олупина чувеног брода налази се на дубини од 3.800 метара на дну Атлантика, на око 600 километара од обале канадске покрајине Њуфаундленд.

Титаник, који је био највећи и најлуксузнији брод свог времена, ударио је у ледени брег, на путу од енглеског Саутемптона ка Њујорку 1912. године.

Од 2.200 путника, у бродолому је живот изгубило више од 1.500.

Олупина је откривена 1985. године и од тада је предмет људског истраживања и разгледања.

Извор: Дејли меј/Гардијан