Србија

ВУЧИЋ ДОНЕО ВАЖНУ ОДЛУКУ: „Србија је у тешкој ситуацији“

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да ће отићи данас у Брисел да разговара са Жозепом Борељом.

– Нећу разговарати са Куртијем, јер разговор с њим нема никаквог смисла. Он нама држи придике о филозофији, мало о Демаћију, мало о Марксу и то је све. Све остало се тиче прогона Срба и предавања о унутрашњополитичким стварима у централној Србији – казао је Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Каже да иде да разговара у Бриселу да му не би приговорили да није дошао.

– Разговарао сам пре хапшења Срба, пре лажних градоначелника, пре напада, упуцавања. Што се правите блесави сви ви из Квинте? Знате све шта се дешава – нагласио је председник Вучић.

Почела хапшења Срба и јужно од Ибра, циљ им је да протерају Србе са целог Косова и Метохије, казао је он за РТС.

– Ако анализирате ове ствари површински, није добро, ствари су озбиљније. Курти је променио одлуку, дозвољава улаз робе са страним таблицама, а је ли неко размислио о каквом је безобразлуку реч. Одлука значи да не можете да увезете хлеб у Рашки, нити кисеоник у болницу, ни воду не можете да увезете. Али сте зато добродошли ако треба да зарађујете паре за стране компаније. Како их није срамота да се хвале таквом одлуком – рекао је председник.

Он је нагласио да је Србија у тешкој ситуацији.

– Ми смо сами у овоме, морамо да разумемо сопствене снаге. Неко мора у име грађана да обавља тешке послове у најтежим условима. Молим људе да разумеју да је земља у тешкој ситуацији. Под најтежим смо притисцима. По питању КиМ разговарамо само са колективним западом. Онда се запитате како да разговарате са неким са ким разговора нема. Погледајте Ескобарове изјаве, све ћете да разумете и видите у каквој је ужасној ситуацији Србија – каже Вучић.

Истиче да зна да је Србима на Косову и Метохији „прекипело и дотерало цара до дувара“.

– На западу мисле да је могуће да се терор над Србима наставља – рекао је Вучић.

На питање где је крај хапшењима на КиМ, казао је да је то сада тешко објаснити.

– Нападну нас у Шолаковим медијима да нисмо увели Војску, а да је уведемо, било би да смо вратили у деведесете – казао је председник.

Он је објаснио да се цео раст у јужној српској покрајини базира на дотацијама из иностранства.

– Официр за везу је обишао ухапшене Србе, ово данас носим у Брисел. Причају ми о правима, отац двоје малолетне деце има видљиве повреде на потиљку превијене газом, има повреде које су му припадници тзв. косовске полиције нанели кундаком од пушке. Милован Божовић после два и по месеца притвора и даље има видљиве повреде у виду пуцања мишића која је настала приликом привођења, а стављају му напад на службено лице – истакао је Вучић.

Наводи да један од ухапшених има видљиве повреде, да је ударан приликом хапшења, да су га малтретирали и „псовали српску мајку“.

– Рекли су му да ће у затвору лежати бар десет година и да му се на терет ставља упад у просторије такозване изборне комисије. Тукли су га ударајући га кундаком од пушке док је био везан – наводи Вучић.

Председник је описао и шта би било да је Србија увела санкције Русији.

– Да смо увели санкције Русији, сутрадан би тражили да предамо Косово. Да урадимо и једно и друго, рекли би нам да морамо да раскрстимо са прошлошћу и да ухапсимо још 500 људи у Србији да бисмо „прошло кроз катарзу и постали део наше уједињене Европе“. Да све то испунимо, онда би нам рекли да нисмо одштампали довољно уџбеника на бугарском језику и да би било да добро да се уведе посебан дијалект на југоистоку Србије. Када бисмо то урадили, онда би рекли да ћирилица не сме да се појави у Таванкуту јер је то „увреда за све хрватске становнике“. Ја сам ово људи научио – рекао је Вучић за РТС.

Председник је говорио и о ЕКСПО 2027.

– Молим људе да будемо мало фер према својој држави. И ово што смо урадили са ЕКСПО, успели смо. Хвала Педру Санчезу и Блинкену. Чека нас огроман посао, нешто што са радошћу прихватамо. Београд ће постати највеће градилиште у Европи! То доноси огромну промоцију. Очекујемо да уложимо огромне паре. Биће то огромне сајамске просторије. Најбоље архитекте су радили то. Са Европљанима смо синоћ били, хвала им што улажу новац у иновације и науку. Очекујемо да преко 2,6 милиона људи буде током та три месеца у Београду. Сад морамо убрзано да радимо. После да разговарамо коме ћемо да пренаменимо те станове, а за све је потребна политичка стабилност. Имате безброј интереса различитих тајкунских група, које не желе стабилност. Али битно је да гурамо – изјавио је Вучић.

Извор: Новости