Србија

ВУЧИЋ СЕ ОГЛАСИО: Ситуација је веома компликована

Председник Србије Александар Вучић стигао је на Самит Европске политичке заједнице, и том приликом истакао да је ситуација у вези са КиМ веома комликована.

На питање да ли САД мењају курс, Вучић је казао:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„САД не мењају курс, просто јасно је ко је крив за једну ситуацију али стратешки се ништа посебно према (тзв.) Косову и ситуацији у региону неће променити. Али оно што је важно јесте да могу да нас чују. Ово је по први пут да је нешто стварно наишло на америчку осуду, надам се да ће тако бити и са европљанима. Ситуација је много компликована“.

На питање да ли ситуација може да ескалира на регион, Вучић је рекао да се нада да ће се ситуација смирити.

„Ја увек покушавам да будем оптимистичан и могу да вам гарантујем да ће Србија учинити све да одржи мир и да према свему приступи смирено. Они су довукли полицију којој није дозвољено да буде тамо према Бриселском споразуму. Први потез је повлачење илегалних градоначелника“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да састанци са Макроном и Шолцом неће бити лаки.

„Важно је да покушамо да сачувамо мир и стабилност. Разговарао сам јутрос са људима са севера КиМ и молио их за мир и одлучност, али да то чине на миран начин. За нас је страшно важно да неки људи разумеју да 3,4 одсто нису легитимни избори и да не шиканирају наше људе. Имаћу разговор са Макроном и Шолцом, и покушаћу да се ствари врате у нормалу, али за танго је потребно двоје“.

Подсетимо, међу учесницима Самита Европске политичке заједнице је 27 земаља чланица ЕУ, цео Западни Балкан и још 14 земаља (Андора, Јерменија, Азербејџан, Грузија, Исланд, Лихтенштајн, Молдавија, Монако, Норвешка, Сан Марино, Швајцарска, Турска, Украјина, Велика Британија).

Позвани су и председник Европског савета, и председнице Европске комисије и Европског парламента.

Самит Европске политичке заједнице се одржава у молдавској престоници Кишињеву.

Председник Републике Србије сасатао се са савезним канцеларом Републике Аустрије

Брза размена мишљења: Разговор о ситуацији на Косову и Метохији

Вучић са Рамом, Жељком Цвијановић, Катерином Сакеларопулу, Димитром Ковачевским

„Ми у региону најбоље знамо колико је битно да заједнички уложимо сваки напор како бисмо сачували тешко стечени мир и стабилност. Разговарали смо о актуелним дешавањима и даљим корацима који би допринели налажењу решења за садашњу тешку и озбиљну ситуацију, са надом да ће разум превладати, за добробит свих“.

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Краљевине Холандије Марком Рутеом

Са Марком Рутеом разговаро је о актуелним изазовима на Косову и Метохији, региону Западног Балкана, европском путу Србије, али и билатералним односима и јачању политичког дијалога и интензивирању економске сарадње, објављено је на Инстаграм профилу будуцностсрбијеав.

Разговор са Милатовићем

Вучић се састао са председником Црне Горе Јаковом Милатовићем.

„Добар сусрет са председником Милатовићем, током којег смо разменили мишљења о будућности региона, актуелним дешавањима на Косову и Метохији, али и о перспективама за јачање сарадње између наше две земље“, објавио је Вучић на Инстаграму.

Вучић и Бетел

Александар Вучић састао се са председником Владе Великог војводства Луксембурга Хавијером Бетелом.

„Захвалио сам премијеру Бетелу на подршци коју његова земља пружа Србији на ЕУ путу. Разговарали смо о ситуацији на КиМ и сагласили се да што пре треба наћи решење за актуелну кризу у циљу очувања мира и стабилности“, изјавио је Вучић.

Вучић са Фон дер Лајен: Делимо посвећеност миру и стабилност

Председник Србије Александар Вучић састао се данас у Кишињеву са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен и навео да са њом дели исту посвећеност заједничкој будућности, миру и стабилности.

„Захвалан сам председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен на свему што ради у циљу повезивања земаља региона, као и придруживања Западног Балкана Европској унији, као и на томе што делимо исту посвећеност заједничкој будућности, миру и стабилности“, написао је Вучић на Инстаграм профил „будуцностсрбијеав“.

Вучић и Фон дер Лајен су се састали током Самита Европске политичке заједнице у Кишињеву, у Молдавији.

Извор: Б92