Србија

ДЕЧАК-УБИЦА СА ВРАЧАРА НИЈЕ УЗЕО ПИШТОЉЕ ИЗ ОЧЕВОГ СЕФА? Шок откриће о случају „Рибникар“, 2 дана раније УГАСИО КАМЕРУ У СТАНУ

Да је децак-убица (13) пажљиво припремао невиђено зло у ОШ „Владислав Рибникар“, потврдило је још једно откриће истражних органа. Он је два дана пре масовног убиства искључио сигурносну камеру у стану да би што мање трагова оставио за собом, наводи обавештени извор за Републику.

Уз све податке о његовим интересовањима, претрагама на интернету, књигама које је читао, истражни органи открили су још неколико значајних детаља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Знао како раде форензичари

– Утврђено је да је дечак 1. маја, дакле два дана уочи упада у школу и отварања ватре на чувара и ђаке, искључио сигурносну камеру у стану која је покривала део собе с ормаром. У том ормару налазио се кофер његовог оца. Кофер заиста има шифру, а у њему је његов отац држао пистоље и муницију. Дечак је знао ту шифру јер је рец о путном коферу који је породица често користила – открива извор.

Он додаје да је дечак на овај начин дошао до два пиштоља, која је у ранцу понео у школу 3. маја.

– Он обожава крими-серије, као што су „Злочиначки умови“, а баш у неколико епизода ове серије убица брише трагове за собом тако што искључује унутрашњу камеру у кући. Знао је да ће српски форензичари прегледати све видео-записе, па и оне из стана, на којима ће видети њега како узима пиштоље. Невероватно је да је ово убиство тако прецизно припремао дечак од 13 година – наводи извор.

Када је клупко злочина у „Рибникару“ после хапшења дечака-убице почело да се одмотава, и најискуснији инспектори МУП нису могли да поверују кога имају пред собом. Школски извештаји указали су да је реч о натпросечно интелигентном дечаку који се интересује за спортове, али је вешт и у баратању информационим технологијама.

– Сада је јасно да је могао да рукује опремом за сигурносни надзор у стану и да, према потреби, искључује и укључује камере – напомиње овај извор.

Детаљна мапа

Дечак је злочин планирао најмање месец дана, показали су досадашњи резултати истраге. Направио је списак особа које је планирао да убије. Он је у соби имао и папире на којима се види да је разрађивао план како своје намере да спроведе у дело. На једном листу види се да је исцртао мапу школе „Владислав Рибникар“, те по спратовима изделио где који разед има часове. Такође, на једном папиру је написао и ко су му „приоритетне мете“.

– Скица изгледа као из неке видео-игрице или хорор филма, што указује да је детаљно смишљао како да уђе у школу и колико деце да убија из ВИИ-2, ВИИ-3, ВИИИ-4 – наведено је на конференцији за медије после убиства. Дечака сада вестаче психијатри и психолози у Клиничком центру Србије. Ту је под специјалним полицијским надзором. Од извештаја стручног тима КЦС зависи каква ће бити судбина овог најмлађег масовног убице у свету.

Изучавао Кривични законик

Непосредно пред злочин дечак је на интернету претраживао Кривични законик Србије да би истражио да ли деца могу кривично да одговарају.

– На основу његове претраге закључује се да је организовао напад у школи баш одређеног датума јер је знао да му је остало мало више од два месеца до 14. рођендана и да му је толико времена остало од кривичне неодговорности уколико почини злочин – наводи извор упознат са случајем.

Такође је утврђено да је вече пред масовно убиство гледао амерички блокбастер о масакру у једној школи у Америци.

Тренирао војну тактику

Дечак-убица се опробао у неколико борилачких вештина, али је највише био фасциниран ерсофтом, који се води као антистрес игра у којој се тренира војно-тактичка способност, пре свега за одрасле. С оцем је посећивао један такав клуб у Србији. С оцем је, такође, посећивао једну стрељану у Београду, у којој је вежбао пуцање бојевом муницијом.

Ристовић: Оцу прети 12 година робије

Дечаковом оцу продужен је притвор због сумње да је починио кривично дело тешко дело против опште сигурности. Њему се на терет ставља то што није водио рачуна о чувању оружја, па је тако његов син и дошао до два пиштоља и муниције, којима је убио деветоро школских другова и чувара школе.

За ово дело, како наводи адвокат Никола Ристовић, максимална запрећена казна је 12 година робије.

– Уколико је наступила тешка телесна повреда неког лица или имовинска штета великих размера, учинилац ће се казнити затвором од једне до осам година. Међутим, уколико је наступила смрт једне или више особа, учинилац ће се казнити затвором од две до 12 година – објасњава Ристовић.

Извор: Курир.рс/Република