Србија

ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ РХМЗ, СТИЖУ ПЉУСКОВИ С ГРМЉАВИНОМ! На снази жути метео аларм, ево где се очекују непогоде

Републички хидрометеоролошки завод Србије најавио је пљускове са грмљавином, који ће бити јачег интензитета током поподнева.

До краја дана променљиво облачно са локалном појавом кише и пљускова с грмљавином, израженијим после подне. На снази је жути метео аларм.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како се може видети на сајту РХМЗ, киша праћена грмљавином захватиће западну Србију, Шумадију, Поморавље и предео источне, југоисточне и југозападне Србије, као и Косово и Метохију. У Срему, Банату, Бачкој, као и у Београду очекују се такође грмљавинске непогоде.

На подручју Београда средином дана киша или пљусак с грмљавином.

Шта нас очекује наредних дана?

Што се тиче наредних дана, метеоролог Марко Чубрило рекао је да ће почетком следеће недеље на кратко бити стабилније и топлије тако да ће у уторак локално на истоку региона максимум бити и око +31 степен Целзијуса, али би истог дана после подне у увече уследило погоршање времена уз грмљавинске пљускове и локалне временске непогоде.

„Од 5.7. до 8.7. нестабилно уз честе грмљавинске пљускове, а биће могуће и временске непогоде. Мање нестабилности на западу и самом приобаљу Јадрана. Ветар слаб до умерен, северни, а у зони пљускова на кратко врло јак. Дневни максимуми од +23 до +29 степени Целзијуса, на југу око +32 што је мало испод просека или око њега“ написао је Чубрило и додао:

„После 8.7. се рачуна на јачање антициклона уз стабилизацију и постепено отопљење, али се до око 12.7. не рачуна на јако високе температуре. После тог датума ансамбле низ ЕЦМWФ-а има сигнал за могуће јаче отопљење, али ћемо нешто више о том могућем отопљењу знати после 7.7. када се датум буде полако приближио. Уколико би се и десило за сада не делује да би се задржавало више од 3-5 дана јер глобални фактори у овом моменту нису наклоњени неким дуготрајном периоду врло топлог времена.

Такође, метеоролог је истакао и да би почетак јула свакако требало обележити променљиво време без јако високих температура док је после 12.07. могуће јаче отопљење.

Извор: Курир.рс