Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Ево како ће се од данас обављати технички прегледи возила

Од данас су планирани нови, оштрији прописи приликом техничког прегледа за регистрацију возила, као што су мерење овалности дискова и неопходност катализатора, али је њихова примена одложена за две године, па на снази остаје Правилник о техничком прегледу возила од 5. јула 2021.

Како је раније саопштено, примена нових ригорознијих правила за технички преглед, која је била планирана од 5. јула је одложена, јер је процењено да чак четвртина возила у Србији не би прошла технички преглед због неадекватне овалности дискова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овалност дискова ће се и даље мерити на техничком прегледу, али резултат мерења неће утицати на техничку исправност возила и на могућност регистрације. Када је реч о катализаторима, сва возила која су први пут регистрована у Србији пре 5. јула 2021. и која немају катализатор, такође ће моћи да прођу технички преглед.

На техничком прегледу, у наредне две године, као и до сада провераваће се валидност документације власника возила, а подаци из саобраћајне дозволе морају бити у складу са подацима о возилу, од основних података о моделу, па све до броја седишта, боје и тежине.

Правилником о техничком прегледу који је на снази, прописано је и да свако возило мора да има резервни точак, рефлектујући прслук, сигурносни троугао, сајлу или уже за вучу, као и комплет прве помоћи. Техничка исправност подразумева и да сви механизми на возилу морају бити у потпуности исправни

Важан је и спољашњи преглед, јер се возило на техничком прегледу детаљно фотографише.

Извор: Информер/Телеграф