Регион

МЕДИЈИ ПРЕНОСЕ: Руси „освојили“ Црну Гору

Највећи страни инвеститори у Црној Гори за период јануар-мај ове године су руски држављани, који су у том периоду инвестирали 52,5 милиона евра.

То показују подаци Централне банке (ЦБЦГ), преноси портал Бизнис.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Највише новца су уложили у куповину некретнина – 28,9 милиона евра, у предузећа и банке у Црној Гори 12,3 милиона евра, а у интеркомпанијски дуг, односно позајмице својим предузећима у Црној Гори 13,2 милиона евра, пише Мина позивајући се на Вијести.

Ово потврђује да без обзира на нарушене дипломатске односе између Црне Горе и Русије, због украјинске кризе и увођења санкција Русији, руски држављани и даље у великом броју долазе у Црну Гору и доносе свој капитал да инвестирају. Да је тако, показује и податак да је Црна Гора за период јануар-јун ове године издала 21,5 хиљада радних дозвола странцима, од чега се на држављане Русије односи 7,41 хиљада или 34,3 одсто укупног броја.

Инвеститори из Русије имају врло мали одлив инвестиција из Црне Горе за разлику од других. На инвестираних 52,5 милиона евра, руски грађани су у ових пет месеци из Црне Горе повукли 11 милиона евра, већином кроз продају некретнина за шест милиона.

Други по вредности инвеститори су грађани и предузећа из Србије, који су инвестирали 48 милиона евра, од чега највише у куповину некретнина 26,1 милион евра, 10,5 милиона евра у позајмице својим фирмама у Црној Гори и 8,2 милиона инвестиционих улагања у предузећа и банке регистроване у Црној Гори. Инвеститори из суседне државе су у истом периоду из Црне Горе повукли 25,3 милиона евра, највише кроз продају непокретности, 12,4 милиона евра.

На трећем месту налазе се инвеститори из Швајцарске, који су за ових пет месеци у Црну Гору инвестирали 39 милиона евра. Они су највише улагали кроз позајмице својим фирмама у износу од 27,2 милиона евра, директне инвестиције у компаније и банке вределе су 6,6 милиона, а у куповину некретнина 5,1 милион евра. Инвеститори из ове земље су у истом периоду из Црне Горе повукли 17,7 милиона евра, од чега највише, 10,5 милиона, кроз продају – смањење удела у предузећима и банкама регистрованим у Црној Гори.

На четвртом месту по вредности директних страних инвестиција су грађани и фирме из Турске са улагањем од 32,1 милион евра. Они су највише трошили на куповину некретнина 21,6 милиона евра, а затим на позајмице својим фирмама у Црној Гори девет милиона евра, док су 815.000 евра уложили у компаније и банке. Инвеститори из Турске имали су највећи одлив инвестиција из Црне Горе у вредности од 31,8 милиона евра, па је њихов утицај у нето приливу страних инвестиција свега 300.000. Турски грађани и фирме највише новца су одлили из Црне Горе кроз продају удела у фирмама од 18 милиона евра, као и кроз повраћај позајмица од 12 милиона евра.

Тек на петом месту по висини страних инвестиција налази се нека држава која је чланица Европске уније (ЕУ), а то је Немачка са 28,3 милиона евра. Грађани и фирме из ове земље највише новца су инвестирали у куповину некретнина – 18,5 милиона евра, 5,6 милиона у домаћа предузећа и банке, и четири милиона у позајмице својим фирмама које послују у Црној Гори. Инвеститори из ове земље имали су и одлив инвестиција у вриједности 9,7 милиона евра, од чега се 7,6 милиона односи на повлачење новца из домаћих предузећа и банака.

 

 

 

 

 

 

Извор: БИЗНИС.РС