Регион

ЦРНА ГОРА ВРАТИЛА СРПСКО ВОЋЕ СА ГРАНИЦЕ: „Не једите га – опасно је“

Инспекција је на граничном прелазу са Србијом, Добраково, спречила увоз скоро десет тона брескви и нектарина из Србије.

У воћу је пронађен пестицид опасан по здравље људи, нарочито деце – цхлорпyрифос (хлорпирифос), потврдио је Порталу РТЦГ директор Управе за безбедност хране, ветерину и фитосанитарне послове Владимир Ђаковић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овај пестицид је пронађен и у шљивама које се из Србије увозе у Хрватску, а што су објавили регионални медији.

На питање да ли овог опасног пестицида има у Црној Гори, Ђаковић је рекао да је строго забрањена његова употреба, али је у претходном периоду на увозу пронађено скоро десет тона коштичавог воћа које је садржало ту супстанцу.

У питању су две спорне пошиљке, обе послате из Србије.

„Овај пестицид је врло опасан и забрањен у Црној Гори и одговорно тврдим да га код нас нема. Произвођачи га не користе за храну. Међутим, на увозу је другачија ситуација – на граничном прелазу Добраково је око десет тона брескви и нектарина откривено са тим пестицидом и то је све враћено“, појаснио је Ђаковић за Портал РТЦГ.

Каже да се анализе раде на све конзумно воће – брескве, шљиве, нектарине и кајсије.

„Ми радимо анализе на 400 резидуа пестицида што је огроман опсег. Прегледано је сво воће“, казао је Ђаковић.

Овај пестицид често се користи за заштиту палми и других биљака, али не сме се користити за храну јер је опасан по здравље људи, нарочито деце.

Амерички Центар за контролу и превенцију болести навео је да након контакта са хлорпирифосом, код потрошача може да дође до различитих ефеката на нервни систем, попут главобоље, замагљеног вида, појачаног лучења пљувачке, напада, а у екстремним случајевима, у зависности од количине и дужине излагања – и до коме и смрти.

Тај пестицид пронађен је у шљивама које су из Србије послате за Хрватску, потврдио је и Европски систем за брзо узбуњивање у трговини храном.

Воће није увезено у Хрватску, већ је, како преносе регионални медији, уништено.

У Хрватској и многим другим државама пестицид хлорпирифос легално се употребљавао до 2006. године, али је од тада забрањен за третирање воћа и поврћа у већини земаља ЕУ.

Пронађен је недавно и у бресквама из Србије.

Почетком прошлог месеца је на хрватској граници утврђен висок ниво канцерогеног акриламида у чипсу, који је такође послат из Србије. У Црној Гори, како су казали тада из Управе за безбедност хране, тог чипса није било.

Извор: РТЦГ/К.Јанковић