Србија

МУП ИЗДАО ХИТНО УПОЗОРЕЊЕ: Спасиоци су већ у приправности

На основу најаве Републичког хидрометеоролошког завода Србије (РХМЗ) да се на подручју Србије током викенда очекују јаке временске непогоде које могу проузроковати поплаве, Сектор за ванредне ситуације МУП-а проследио је надлежним штабовима за ванредне ситуације упозорење за предузимање превентивних и оперативних мера у циљу спречавања и отклањања последица временских непогода и заштите живота људи и имовине.

У сарадњи са представницима водопривредних предузећа, надлежним инспекцијским и комуналним службама, потребно је извршити процену тренутног стања заштитне инфраструктуре на рекама, са посебном пажњом на већ идентификоване критичне локације и на појаву нових критичних места.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тимови Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова су у приправности и ватрогасно-спасилачке јединице су већ ангажоване у превентивним обиласцима терена и потенцијално критичних тачака на угроженим подручјима.

„Апелујемо на све грађане, посебно на оне који живе у близини водотокова да прате упутства надлежног штаба за ванредне ситуације који ће их редовно информисати о околностима у вези са предстојећим временским непогодама“, наводи се у саопштењу МУП-а.

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) издао је упозорења за дане викенда на велику количину падавина, локалну појаву града и олујни ветар.

Како су саопштили, очекује се наоблачење са кишом, пљусковима, грмљавином и падом температуре.

Дуваће појачани северозападни ветар који ће у суботу после подне захватити северне и западне, у току ноћи ка недељи и у недељу ће се проширити и на остале крајеве Србије.

Уз ветар се очекује и интензивирање падавина и локална појава краткотрајних временских непогода праћених градом, олујним ветром и великом количином падавина од 30 до 70мм. Локално се може очекивати и више, а према временској прогнози РХМЗ-а, нарочито у северној, западној и централној Србији.

У недељу у Београду пљускови и грмљавина

У недељу се у Београду очекује пад температуре и наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином.

РХМЗ је најавио да ће дувати појачани северозападни ветар, који ће у току ноћи ка недељи захватити подручје Београда.

Ветар ће се, како су саопштили, интезивирати у недељу па су у појединим деловима града могуће краткотрајне временске непогоде са великом количином падавина од 20 до 40мм, локално и више.

Упаљени метеоаларми

Жути и наранџасти метеоаларми упаљени су за дане викенда за целу територију Србије. У суботу су, осим за ветар, кишу и грмљавину, упаљени и за високе температуре.

У недељу се то мења, па се сви упаљени метеоаларми односе на грмљавину и кишу.’

Извор: Блиц