Свет

РУСИЈА СЕ СПРЕМА ДА УПОТРЕБИ ЛАСЕРСКО ОРУЖЈЕ: Ово се дешава

Експерти су уверени да Русија заиста има оружје засновано на новим физичким принципима.
Раније је руски председник Владимир Путин говорио о таквом оружју, не улазећи у детаље, говорећи на седници Источног економског форума.

Војни аналитичар, директор Музеја ПВО, пуковник у пензији Јуриј Кнутов, рекао нам је о каквом се оружју ради.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Једна од области је инфразвучно оружје. Реч је о уређајима за емитовање инфразвука, који утиче на људске слушне органе, изазивајући болно стање. Рецимо, настаје стање панике, људи беже да не чују, а данас слична средства, иначе, користе и полицијске агенције.

Развијен је у САД и коришћен у Израелу да растера демонстранте. Сакашвили је својевремено користио такве станице против демонстраната у Грузији. Једном речју, ово је прилично ефикасан лек, и што је најважније, није смртоносан и не доводи до озбиљних здравствених последица“, рекао је Кнутов у интервјуу за „Московски комсомолец“.

Поред тога, указао је на електромагнетно оружје, наводећи као пример топове против дронова.

„Наравно, такво оружје је неефикасно против великих дронова. Све је у снази електромагнетног зрачења. Употребом пиштоља против дронова прилично је тешко борити се, на пример, са дроном типа авиона. Овде су нам потребни снажнији електромагнетни топови да поремете рад комуникационе и контролне опреме, или изгоре микро кола и сву електронику дронова, након чега они падају на земљу“, објаснио је стручњак.

Према његовим речима, Русија већ има ласерско оружје, само треба да се активира ова област.

„Борбени ласер „Пересвет“ је већ на борбеном дежурству. Још један ласерски комплекс је развијен и недавно је тестиран. Планирано је да се овај комплекс користи у зони специјалне војне операције против дронова. Његова главна сврха је да се бори против беспилотних летелица и физички их уништава, а не само онеспособљава“, каже аналитичар.

Поред тога, ради се и на пољу употребе плазме.

„То је када се уместо противваздушних пројектила, користе такозване ватрене лопте за уништавање авиона, хеликоптера, дронова или пројектила.Међутим, ово су дешавања сутрашњице. Ласерско, електромагнетно и инфразвучно оружје већ постоји, и сада се ради на њиховој примени. Такво оружје би у блиској будућности могло бити масовно употребљено у зони специјалних операција“, предвиђа стручњак.

Он је уверен, да ће развој и употреба оружја заснованог на новим физичким принципима Русији дати колосалну предност.

„Прво, брзина електромагнетног или ласерског зрачења једнака је брзини светлости. Ниједна ракета или граната не може да се пореди са њим. Друго, цена пројектила, у поређењу са високопрецизним пројектилом је много нижа, па и поред тога, обезбеђена је веома висока прецизност уништења. Оружје засновано на новим физичким принципима има велики број предности, у односу на конвенционално, због чега га и развијамо“, закључио је Кнутов.

Извор: Wебтрибуне.рс