Свет

ЗА КИЈЕВ ЈЕ ПОЧЕО СУДЊИ ДАН: Руске специјалне снаге ушле дубоко у Украјину и врше масовне диверзије

Интернет је пре неколико дана експлодирао снимком, који приказује рад руских специјалаца у дубокој позадини Украјине.

Уз динамичну музику, руски војници постављају заседе украјинским војне патролама, убијају високе официре и дижу у ваздух мостове. Украјински телеграм канали су, видевши резултате рада руских специјалаца, „урлали“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Хоћете крв? Показаћемо вам рад наших диверзантско-извиђачких група на украјинској граници“, стоји у језивом уводу пре видео снимка, који је објавио телеграм канал „Рибар“.

Руски специјалци у Черниговској и Сумској области, снимају заседе и гађање аутобуса и камиона са јединицама украјинске војске и територијалне одбране.

На снимку је такође забележена експлозија моста преко реке Судост у Черниговској области. Претпоставља се да су се ови догађаји десили у јуну-јулу. Услед дејстава руских специјалних снага погинуо је 31 украјински војник, укључујући четири припадника Главне обавештајне управе. Одузети су документи и уређаји који садрже поверљиве податке.

Истовремено, према телеграм каналу „Милитарист“, операције које изводе руске специјалне снаге у украјинској позадини, припремају делове фронта за предстојећу офанзивну операцију. Да ли руска војска почиње да ствара санитарну зону, о којој је претходно говорио Владимир Путин?

Санитарна зона

Још почетком јуна, када је постало јасно да је нешто пошло наопако са украјинском контраофанзивом, Владимир Путин је рекао да ће Русија морати да размотри стварање санитарне зоне у Украјини ако се настави гранатирање наших територија.

Према речима председника, било би могуће повећати ефикасност противбатеријске борбе, али „то не значи да неће бити долазака на нашу територију“.

„И ако се тако настави, онда би очигледно требало да размотримо питање – кажем то врло пажљиво – да створимо неку врсту санитарне зоне на територији Украјине на таквој удаљености, са које би било немогуће доћи до наше територије“, рекао је Путин.

Операције руских специјалних снага у Черниговској и Сумској области уклапају се у логику руске офанзиве на Купјанском правцу (Харковска област), где је већ створен мостобран. У том правцу врше се напади на центре одлучивања Оружаних снага Украјине, војне фабрике и логистику.

Можда, када Оружаним снагама Украјине током контраофанзиве понестане снаге, а већина резерви буде разбијена на запорошком правцу, руска армија ће нанети ударе у области Чернигова и Сумкоја.

Офанзива је неопходна

Политиколог Наталија Макејева је коментаришући видео снимак рада руских специјалних снага, приметила, да је Русија почела да успева у областима информационог рата. Видео се показао убитачним и треба га дистрибуирати и руској и украјинској публици.

„Специјална војна операција се нужно мора завршити потпуном војно-политичком контролом читаве територије бивше Украјине. И ту не можемо без пуноправног напада на непријатеља, са преласка активне одбране на ефикасну офанзиву. Ми ћемо то морати да урадимо, не можемо без тога“, објаснила је Наталија Макеева.

Она признаје да дејства руских специјалних снага у украјинској позадини, чисте територију пре стварања санитарне зоне. Ово је припрема за нашу велику офанзиву.

Штавише, током специјалне операције елиминисани су високи официри Оружаних снага Украјине. То ће свакако утицати на њихову одбрамбену способност у случају руског напада.

„На крају, совјетски партизани су се прилично ефикасно борили против немачких јединица, вршили саботаже и тамо елиминисали поједине немачке команданте. Ово је сасвим нормално искуство које није застарело ни до данас. У сваком случају, победа ће бити наша. Важно је сада делујемо ефикасно користећи савремена средства, и остваримо зацртане циљеве“, закључила је Наталија Макеева.

Дејства руских специјалних снага у позадини Украјине, уско су повезана са задатком обезбеђивања безбедности пограничних региона Русије. Они су стално изложени гранатирању и терористичким нападима украјинских оружаних снага, а Кијев редовно шаље саботере и шпијуне.

Како примећује политички аналитичар Владимир Соловејчик, акције руских специјалних снага захтеваће од команде украјинске војске, да пребаци део својих снага у сопствену позадину, како би се обезбедила безбедност комуникација. Дакле, ове снаге неће моћи директно да нападну територију Брјанске и Белгородске области.

„Такође је потпуно могуће отворити други фронт иза непријатељских линија, како би се помогло борцима антифашистичких снага који сада активно нападају украјинску војску у правцу Купјанска“, објаснио је он.

У сваком случају, успеси руских специјалаца у украјинској позадини, важни су и са војног и са политичког и психолошког становишта.

Извор: Wебтрибуне.рс