Свет

ШОКАНТНО! Кључни савезник на југу забија нож у леђа Путину?! Тешке речи начелника генералштаба, споменуо и Вагнер

Начелник индијског генералштаба генерал Анил Чаухан узбуркао је јавност изјавом да ће геополитички утицај Русије ослабити и да ће Индија постати лидер глобалног југа.

Чаухан је на недавном предавању које је организовало удружење ваздухопловних снага у Бенгалуру рекао да је побуна Вагнерових плаћеника против владе руског председника Владимира Путина „показала сву унутрашњу слабост“ Русије.

Индија је иначе од почетка рата у Украјини знатно појачала трговинске везе са Русијом. С обзиром на то да је Индија један од кључних савезника Владимира Путина мало ко је очекивао да ће Чаухан изјавити да руско „нуклеарно оружје није довољно“ и да неће моћи да спречи пад утицаја Русије на глобалној сцени.

Москва је након западних санкција због инвазије на Украјину земљама које је сматра пријатељским – попут Индије – понудила повољне трговинске услове за извоз својих добара и то посебно енергената.

– Свет се мења и тренутно је у транзицији између два поретка. Иако је велика нуклеарна сила геополитички значај Русије у наредним временима биће све слабији. Вагнерова побуна којој смо били сведоци у јуну дефинитивно указује на унутрашњу слабост – рекао је генерал.

Глобални лидер југа

Чаухан очекује да Индија постане глобални лидер југа.

– Кина тренутно заузима важно место у геоекономском светском поретку. То ће у будућности бити још одлучније. Доћи ће до приближавања интереса Москве и Пекинга. Северна Кореја и Иран ће се придружити моћније, а Индија ће из свега изаћи као глобални лидер на југу – наводи Чаухан.

Индијски војни аналитичар Правин Савнеи оптужио је генерала за трговање америчком пропагандом.

– Русија има огромне свемирске капацитете и изузетан одбрамбени индустријски комплекс – написао је Савнеи на друштвеној мрежи X.

Индијски лист Тхе Вире објавио је да Чауханови ставови о слабљењу руског статуса моћи и утицаја преовладавају у домаћим војним круговима. Њузвик је затражио коментар од индијског и руског министарства спољних послова, али још није добио одговор.

Извор: Јутарњи лист

НАЈЧИТАНИЈЕ

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

октобар 2023.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031