Свет

ШОКАНТНО! Кључни савезник на југу забија нож у леђа Путину?! Тешке речи начелника генералштаба, споменуо и Вагнер

Начелник индијског генералштаба генерал Анил Чаухан узбуркао је јавност изјавом да ће геополитички утицај Русије ослабити и да ће Индија постати лидер глобалног југа.

Чаухан је на недавном предавању које је организовало удружење ваздухопловних снага у Бенгалуру рекао да је побуна Вагнерових плаћеника против владе руског председника Владимира Путина „показала сву унутрашњу слабост“ Русије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Индија је иначе од почетка рата у Украјини знатно појачала трговинске везе са Русијом. С обзиром на то да је Индија један од кључних савезника Владимира Путина мало ко је очекивао да ће Чаухан изјавити да руско „нуклеарно оружје није довољно“ и да неће моћи да спречи пад утицаја Русије на глобалној сцени.

Москва је након западних санкција због инвазије на Украјину земљама које је сматра пријатељским – попут Индије – понудила повољне трговинске услове за извоз својих добара и то посебно енергената.

– Свет се мења и тренутно је у транзицији између два поретка. Иако је велика нуклеарна сила геополитички значај Русије у наредним временима биће све слабији. Вагнерова побуна којој смо били сведоци у јуну дефинитивно указује на унутрашњу слабост – рекао је генерал.

Глобални лидер југа

Чаухан очекује да Индија постане глобални лидер југа.

– Кина тренутно заузима важно место у геоекономском светском поретку. То ће у будућности бити још одлучније. Доћи ће до приближавања интереса Москве и Пекинга. Северна Кореја и Иран ће се придружити моћније, а Индија ће из свега изаћи као глобални лидер на југу – наводи Чаухан.

Индијски војни аналитичар Правин Савнеи оптужио је генерала за трговање америчком пропагандом.

– Русија има огромне свемирске капацитете и изузетан одбрамбени индустријски комплекс – написао је Савнеи на друштвеној мрежи X.

Индијски лист Тхе Вире објавио је да Чауханови ставови о слабљењу руског статуса моћи и утицаја преовладавају у домаћим војним круговима. Њузвик је затражио коментар од индијског и руског министарства спољних послова, али још није добио одговор.

Извор: Јутарњи лист