Свет

НАЈТЕЖИ МОГУЋИ УДАРАЦ ЗА РУСИЈУ, ПУТИНОВА ОДМАЗДА ЋЕ БИТИ СТРАШНА! Украјина разнела брод који је превозио кључно оружје за рат?!

Сајт Јурејжан тајмс објавио је да је Украјина користила ратно ваздухопловство у нападу на руски брод „Новочеркаск“ , што указује да су у њему поново коришћене ракете Сторм шедоу/СЦАЛП-ЕГ. Они такође наводе да су се појавиле тврдње да је брод нападнут зато што је превозио иранске дронове Шахид, али, како они кажу, то нису могли да верификују.

Портал пише да се генерал-пуковник Микола Олешчук, командант украјинских ваздушних снага у објави на Телеграму „захвалио пилотима ратног ваздухопловства и свима који су били укључени у обављање овог филигранског посла“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јурејжан тајмс наводи да је тиме наглашена ефикасност украјинске војске у извођењу прецизних удара на руску ратну морнарицу.

Шта су то „Шахид“ дронови?

До новембра 2022. Русија и Иран су се договорили о руској производњи муниције, при чему је Иран извозио кључне компоненте. Руски производни погон налази се у специјалној економској зони Алабуга у Татарстану, са циљем производње 6.000 Геран-2 до лета 2025. године.

У јулу 2023. године, британска компанија Цонфлицт Армамент Ресеарцх проучавала је остатке два Геран-2 коришћена у Украјини, закључивши да су то нова варијанта произведена у Русији. Открили су „велике разлике у конструкцији оквира авиона и у унутрашњим јединицама“ у поређењу са ранијим проучаваним примерима, укључујући труп који је сада направљен од фибергласа преко тканих угљеничних влакана, а не од лаганог саћа. Трећина компоненти је показивала датуме производње од 2020. до 2023. године, а три руске компоненте су показивале датуме од јануара до марта 2023.

Дванаест компоненти су показивале датуме након почетка рата у фебруару 2022. Неки унутрашњи модули су били исти као у другом руском оружју системи, укључујући Комета сателитски навигациони модул.

Верује се да Геран-2 руске производње има „најсавременији систем за сузбијање сметњи“ који потискује ометање сигнала положаја ГНСС-а, који је дизајнирао Иран користећи седам примопредајника за улаз и ФПГА и три микроконтролера за анализу и сузбијање било какве емисије електронског ратовања.

Извор: Информер