Србија

Вучић се хитно огласио из Дубаија

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић обратио се из Дубаија, где учествује на годишњем самиту Уједињених нација о климатским променама, познатијем као КОП28.

Председник је изјавио да ће на самиту имати кратко време да се обрати, као и сви други.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Говори се о климатским променама, али бих рекао више него икад у кулоарима се говори о свим другим питањима. Климатске промене су главна тема за специјализоване сесије и за домаћине, а рекао бих, без обзира на то што је реч о изузетно значајној теми и о нечему што је од великог интереса за све људе у свету, рекао бих да се много више говори о односима између Израелаца и Арапа, улози Американаца, Украјини, Русији, Венецуели, Гвајани, Кини, Америци и тако даље него о свему другом. И чини ми се тај геополитички поредак је нешто што је доминантна тема иза зидова или иза завесе – рекао је.

– У сваком случају ми ћемо морати много тога да мењамо, да упетостручимо ниво зелене енергије у нашој земљи. Мораћемо да се боримо против фосилних горива и мораћемо много новца у будућности да улажемо. Зато што је то добро, то је важно, то је добро за људе у Србији – казао је председник.

Важни сусрети

Вучић је истакао да је имао бројне важне сусрете у Дубаију.

– Дуго, дуго, више од пола сата сам разговарао са Шарлом Мишелом, председником Европског савета што је за нас изузетно значајно, али сам разговарао и са мађарском председницом и пољским председником и белоруским председником. И рекао бих са људима из Међународног монетарног фонда, Европске банке за обнову и развој, онима који су нам веома важни за економски напредак Србије. Али разговарао бих и са многим другим светским лидерима, укључујући и Нарандру Модија, индијског премијера, много наших пријатеља из Африке, дакле, са различитих страна, од председника Кеније, Руанде, Гане, многих других, дакле, што је за нас увек од посебног значаја – навео је Вучић.

Додао је и да је разговарао са председником Кубе.

– Захвалио сам многима на поштовању територијалног интегритета Србије и говорио о томе да се решавају сви проблеми, потребан је ред у међународним односима, какав је успостављен после Другог светског рата. А онда је дошло до бројних промена које нису ишле у корист света, већ, плашим се да кажем, сасвим обрнуто, углавном урушавање онога што је био нормативни поредак успостављен у Уједињеним нацијама после Другог светског рата. Такође, разговарали смо са многим другим лидерима из региона, са свима се готово видео, и верујем да од Босне и Херцеговине, где је Бојана Кришта ту, до Јакова Милатовића, Стева Пендаровског, дакле многих других и верујем да ћу имати још времена за важне сусрете. Вечерас нас очекује билатерални сусрет са шеиком Мухамедом бин Заједом, па онда да гледамо када се враћамо за Србију – казао је он.

О сусрету са Лукашенком

– Разговарао сам са Александром Лукашенком, рекао сам када прођу избори да пронађемо термин за сусрет. Говорили смо о нашим билатералним односима, о ситуацији у Украјини. Наше две земље су пријатељске – рекао је председник.

„Важна посета Ђорђе Мелион“

Он је додао да ће за два дана италијанска премијерка Ђорђа Мелони бити у Србији.

– У сваком случају, важна посета за нас, они су трећи економски партнер Србије. Нама значајан и политички партнери. Кад год су могли, помагали су на нашем европском путу. Њена посета ће много значити и за наше економске и политичке односе – навео је Вучић.

О немогућности одржавања избора на КиМ

Председник се дотакао и немогућности одржавања избора у српским срединама на КиМ.

– Ми морамо да признамо Косово да би Срби изашли на изборе. Дакле, неће бити избора у српским срединама на КиМ, зато што Аљбин Курти не жели да дозволи Србима оно право које је природно, што је нормално да могу да остваре. Запад ће нам увек рећи да нема довољно могућности да изврше притисак на Аљбина Куртија и издаће једно саопштење или још једну изјаву – рекао је Вучић.

На констатацију да „Хрвати опет кукају да ће Вучић победити на изборима“ председник одговара:

– Поставио бих контрапитање, а зашто? Зашто кукају? Шта смо им ми то учинили и нажао направили? Није ми јасно, можда зато што сам желео да посетим Јасеновац. Можда зато што смо направили филм о Јасеновцу, па знате шта, можда бих и ја исто урадио да сам на њиховом месту, нека само наставе.

– Ја гласове не тражим у Загребу. Ја гласове тражим у Србији. Тражим их у Пироту, тражим их у Косовској Митровици, Новом Саду, Београду, Љубовији, Сомбору, Пожаревцу, Зрењанину, у сваком месту у Србији тражим гласове. Не у Загребу. Да се кандидујемо на загребачким изборима, сигуран сам да би они победили. Тако да мало су лончиће побркали. Избори су у Србији, а не у Хрватској и Загребу – рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара о коментарима из Хрватске, да би можда, ако дође опозиција на власт, хрватске власти можда боље разговарале са српским.

О изборној кампањи

Председник је оценио да је представљање кандидата СНС за градоначелника Београда на РТС било много успешније од опозиционих кандидата. Навео је да које год питање да добију, они одговарају исто, да нема разлике између Бошка Обрадовића, Вука Јеремића, Мирослава Алексића, Милоша Јовановића.

– Све лажи и бесмислице. А то да не може да се живи, видимо како добро живе од посланичке плате. Видећемо како да помажемо онима којима је потребно, али не и онима који су бесни од богатства – казао је Вучић.

Он је на питање новинара да ли ће грађани морати да враћају по 2.500 евра за оно што држава даје пензионерима, студентима и средњошколцима, како то тврди новинар НИН-а Милан Ћулибрк, да је бесмислено да то коментарише.

– Он је причао да никада плата неће прећи 500 евра. Прво је радио за једног тајкуна, па за другог тајкуна. Наша стопа јавног дуга је, да поновим то, данас нижа него на крају 2012. године, а много нижа него 2014. године, јер не заборавите да смо морали да се задужујемо 2012. и 2013. и 2014. драматично, да бисмо могли да исплаћујемо пензије и многе друге ствари људима због обавеза које су преузеле власти до 2012. године, а пара нигде, економија нигде – рекао је председник.

Он је додао да је тада 500. 000 људи остало без посла, а да данас има скоро 550.000 људи више који раде званично, него што су тада радили.

Извор: Новости

Ознаке