Србија

Сада је јасно! ГРЕНЕЛ ОТКРИО СВЕ: Изнета истина о дијалогу и Косову!

Фото: Јутјуб принтскрин

Прочитајте ауторски текст бившег изасланика некадашњег председника САД Доналда Трампа за дијалог Србије и Косова Ричарда Гренела.

Пре годину дана, 4. септембра, свет је прославио потписивање Споразума о економској нормализацији Косова и Србије у Овалној канцеларији Беле куће.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Трамп окупио је председника Србије Александра Вучића и тадашњег премијера тзв. Косова Авдулаха Хотија како би направили огроман корак ка решавању њиховог историјског сукоба, наводи се у ауторском тексту бившег изасланика некадашњег председника САД Доналда Трампа за дијалог Србије и Косова Ричард Гренел.

Текст преносимо у целости:

Визија Доналда Трампа је била да Косово и Србија нормализују своје економске односе и помогну у потпуној ревитализацији Балкана. Председник Трамп је веровао да уочени сукоб утиче на отварање нових радних места и економски развој за све укључене. Такође је веровао да стратегија сталног политичког разговора, коју воде Европљани, не функционише.

Нажалост по Балкан, Бајденова администрација заузела је супротан став. Председник Бајден наставља да игнорише Косово, Албанију, Србију и читав регион и одлучио је да једноставно не жели да се меша. Он нема председничког изасланика за преговоре, а у његовој Белој кући нема расправа или планова за регион. Не планирају се посете на високом нивоу од стране америчких званичника нити датуми за долазак балканских лидера у САД.

Међутим, Бајден је потпуно пристао на процес Европске уније (ЕУ) у Бриселу, у Белгији. ЕУ је сада задужена за стратегије обнове Балкана и разговоре о нормализацији. И као што смо видели из темпа расправа о придруживању ЕУ, народи балканског региона неће ускоро имати помоћ.

Али председник Трамп и даље верује да би свака страна требало да настави са применом Споразума о економској нормализацији 2020. упркос одсуству Бајденовог руководства.

Трампова администрација је веровала да ће кораци Косова и Србије ка економској нормализацији умањити моћ и значај спорних и емоционалних политичких питања спора и да су предуслови за трајно решавање политичких спорова.

И визија председника Трампа је деловала. Тешким преговорима, стране су се договориле о изградњи друмске и железничке везе, као и о успостављању директног лета између својих престоница, Београда и Приштине.

Под Трампом, Србија и Косово су се такође сложили да отворе и операционализују објекат заједничког прелаза Мердаре.

Овај сада отворени гранични прелаз требало би да буде само почетак преко потребног слободног и ефикасног протока људи и робе између Србије и Косова. Трамп и даље верује да би обе стране требало да признају дипломе и стручна уверења једна другој и да се придруже „мини шенгенској зони“ коју су најавиле Србија, Албанија и Северна Македонија у октобру 2019.

Претходна обећања о заштити и унапређивању слободе вероисповести, укључујући обновљену међуверску комуникацију, заштиту верских објеката и наставак реституције јеврејске имовине без наслеђа из доба Холокауста и незахтевних, вредна су спровођења чак и ако Бајденова администрација не обраћа пажњу.

Тако је и са споразумом о проглашењу Хизбалаха у цијелости за терористичку организацију и потпуном провођењу мјера за ограничавање операција и финансијских активности Хизбалаха у јурисдикцијама странака. Трампов тим се нада да ће обе стране такође наставити са својим обавезама да помогну у декриминализацији хомосексуалности у 69 земаља у којима је то тренутно незаконито и да прошире своје дипломатске односе са Израелом.

Можда најважније – за људе на терену, стране укључене у преговоре и за историју и будућност региона – Трамп сматра да би се и стране требале придржавати својих обавеза да убрзају напоре на лоцирању и идентификацији посмртних остатака несталих особа из рата који се завршио пре две деценије.

Али историјско отварање створено Трамповим споразумом од 4. септембра 2020. има једну одредбу коју је Бајденова администрација већ потрошила. Било је узнемирујуће гледати како је Биден игнорисао моја упозорења раније ове године да је пред нама крај неочекиване једне од најтежих тачака споразума: једногодишњи мораторијум на потрагу Косова за новим чланством у међународним организацијама и једногодишњи мораторијум на кампању Србије за признавање признања Косова.

Нажалост, та једногодишња обавеза је завршена и странке више нису у обавези да се придржавају тог завета. Невероватно је разочаравајуће што Бајден није ни покушао да продужи њихово обећање. Као да је Јое Биден заборавио да Балкан уопште постоји.

Уверење председника Трампа од почетка је било да се поверење прво гради у процесу стварања могућности и будућности за младе људе, а не у сређивању резултата, симболизму или исправљању историјских грешака.

Нажалост, Трампов тим је погрешио да је ситно договарање политичких противника само проблем на Балкану; сада видимо да Бајденова администрација има исте потешкоће.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс