Србија

У ДЕЦЕМБРУ ЋЕ ПЉУШТАТИ ПОВИШИЦЕ! Више од пола милиона радника чека велико повећање! Запослени у овим секторима ће најбоље проћи

Око 599.000 запослених у јавном сектору добиће повишице најкасније до 5. децембра ове године. Повећање зарада које се исплаћују из буџета у просеку ће износити изнад економски оправданог прага од око шест одсто, а највећи раст до 15 процената добиће запослени у здравству.

Практично, одлуком Владе биће увећане новембарске зараде које се исплаћују у децембру. Запослени у јавном сектору који добијају зараду у два дела, тако прво повећање могу видети на рачунима већ у првој недељи децембра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Плате у јавном сектору биће повећане у већем проценту него прошле године када је то повећање износило између седам и 12 одсто“, рекао је јуче ресорни министар Синиша Мали.

А, највеће повећање до 15 одсто, добиће медицински радници, пре свега медицинске сестре и лекари. Практично, медицинске сестре са средњом школом које раде у домовима здравља, а чија је тренутна месечна зарада, без икаквих додатака 39.726 динара, добиће повишицу од 5.958 динара. Око 200 динара више добиће сестре које раде на општим болничким одељењима, док ће повећање од 6.422 динара припасти сестрама са средњом школом а које раде на одељењима интензивне неге, као и у операционим салама , на онкологији, у хитној помоћи, психијатрији и на одељењима инфективних болести.

Повишице ће добити и војници, полицајци, социјални радници, особље јавне управе… Како сазнајемо, о детаљним процентима повећања по секторима у Влади тренутно разговарају са ММФ. С тим у вези, обе стране сагласне су да је охрабрује суфицит у буџету који је у августу износио 46,6 милијарди динара.

Почетком ове године запослени у јавном сектору добили су повећање плате од седам до 12 одсто. Највише, 12 одсто припало је медицинским сестрама и стоматолошким техничарима, што је у просеку било увећање за око 4.000 динара, док су лекари и стоматолози добили повишицу од 10 одсто. Запослени у полицији, војсци, просвети и социјалној заштити припало је повећање од девет процената, а службеницима Пореске и Управе царина 8,5 процената. Осталим запосленима у јавном сектору држава је увећала зараде за седам одсто. Администрација и државна управа готово да су увек били на зачељу повишица.

Већу плату за пет одсто од јануара ове године добили су и сви запослени у јавним предузећима, а исто повећање укупно око 83.000 запослених у јавним предузећима добиће и наредне године.

Највише здравствених радника

У јавном сектору у Србији је у другом кварталу ове године било 599.668 запослених, што је 7.429 мање у односу на исти период 2018, показују подаци Републичког завода за статистику.

Највише запослених је у здравственом и систему социјалне заштите – 149.037, а њих је за 745 мање него пре годину дана. У јавним предузећима има 83.484 људи, и мање их је за око 4.000.

Просечна зарада у јавном сектору 56.000 динара

Просечна плата у јавном сектору, према последњим званичним подацима Министарства финансија из децембра 2018. године, износила је 56.431 динара. Просечна зарада у администрацији (на свим нивоима) истовремено је била 59.246 динара, у образовању и култури 53.163 динара, а у здравству и социјалној заштити 50.509. динара. Од јануара 2019. зарада у јавном сектору просечно је увећана за седам до 12 одсто, односно за 4.000 до око 6.700 динара.

Све пензије веће за 5 до 5,5 одсто

Око 1. децембра ове годне сви пензионери добиће једнократну помоћ од по 5.000 динара, а од 1. јануара 2020. пензије ће бити повећане између 5,1 и 5,5 одсто, у зависности од такозавне “швајцарске формуле” и резултата на крају године.

 

Извор: Ало.рс