Свет

РУСИЈА И КИНА ТРЉАЈУ РУКЕ Трампова администрација никада није ударила ОВАКАВ ШАМАР НАТО-у

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон саопштио је да планира да пропусти састанак министара спољних послова земаља чланица НАТО алијансе који се одржава 5. и 6. априла, а као разлог навео је посету кинеског председника Сија Ђинпинга Сједињеним Државама, тачније Трамповом ризорту Мар-а-Лаго на Флориди. Међутим, Тилерсон ни након тога не планира да оде до Брисела, већ ће продужити у Москву на састанак са Владимиром Путином.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички савезници забринуто су дочекали ову вест, протумачивши је као стављање интереса „источних сила“ испред њихових, упркос томе што, барем званично, за САД имају далеко већу важност. Вест о Тилерсоновим плановима саопштила су четворица високих званичника Трампове администрације.

Британски „Телеграф“ наводи да је оваква одлука америчког шефа дипломатије можда наговестила да администрација Доналда Трампа планира тектонски преокрет политике, те да ће односе са великим силама стаити испред интереса мањих земаља, који су своју безбедност ставили у руке Вашингтона.

Хвалоспеви Доналда ТРампа на рачун Владимира Путина већ су опште позната ствар, као и то да је Рекс Тилерсон за време директорског мандата у „Ексон мобајлу“ имао тесне пословне везе са Русијом, те да је чак добио и одликовање од Путина лично. Ове чињенице додатно су подгрејале страх америчких савезника да ће их нови лист односа САД и Русије оставити на цедилу.

Портпарол Стејт департмента Марк Тонер није могао да потврди планове Рекса Тилерсона за април, али се зато огласио један од бивших званичника Беле куће, из које последњих месеци информације цуре као из покварене славине.

– Тилерсонови планови само доказују да је администрација Доналда Трампа блиска Русији. Лично мислим да Америка не би смела своје прве послове да склапа са аутократама. Председник би морао да почне пословне односе са великим демократским земљама, а НАТО је њихов безбедносни гарант – рекао је званичник за „Њујорк тајмс“, захтевајући да остане анониман.

Свака посета високог америчког државника Русији биће под лупом јавности, нарочито након што је директор ФБИ Џејмс Коми у понедељак увече изјавио да ФБИ истражује могућност тајног договора Кремља и Трампових шефова председничке кампање, иако за то сада не постоји ниједан чврст доказ.

У међувремену, Доналд Трамп не одустаје од својих ставова, те је тако чак и на састанку са немачком канцеларком Ангелом Меркел инсистирао да „чланице НАТО алијансе плате своја дуговања“ (минимум 2% БДП-а на одбрану), а недуго затим на Твитеру директно прозвао и званични Берлин, написавши да „Немачка дугује огроман новац Америци“.

Бивши дипломата Северноатлантске алијансе у разговору за „Ваингтон пост“ изјавио је да „ипак постоји нада да ће Рекс Тилерсон пронаћи времена да посети и Брисел ако се, рецимо, промени датум састанка НАТО алијансе“.

– Кључно је задржати јединствен, чврст став према Москви. С обзиром на изазов који представља Русија, јако је важно да и Европа и САД имају исто стајалиште, ако је то икако могуће – рекао је дипломата.

 

Извор: Blic.rs