Издвајамо Свет

ИРМА ЈЕ ВЕЋ ОДНЕЛА 10 ЖИВОТА – Мајами у најгорем положају, прети му СТРАХОВИТО РАЗАРАЊЕ (ВИДЕО)

(ЦНН)Услови у Турксу и Каикосу погоршани су у четвртак када се смртоносни и масивни ураган Ирма преселио на острва – и наставио се кретати према Јужној Флориди где би могао да се заустави у Мајамију овог викенда.

„Постало је вероватније да ће Ирма у јужној Флориди направити опасност као опасан велики ураган, и довести до опасног олујног удара и утицаја ветра на већину државе“, рекао је Национални центар о ураганима.
Прогноза центра урагана је померила највероватније пут ока олује на запад у свом 5-часовном ЕТ саветовању.
„Изгледа да се помера, иако је то можда само 20 миља, ставља Мајами на најгори могући положај“, рекао је ЦН Сателитски метеоролог Том Сатер.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Зато што када погледате неверојатну олују, најснажнији ветрови, најјачи олујни талас, појасеви јаке кише су увек на том северном, североисточном квадранту.
Али Сатер је упозорио да неки модели показују олују далеко западно а неке далеко источно. Још је више од 600 миља од Флориде.
Ирма, олуја категорије 5 у Атлантику са ветровима од 175 км / х, у среду је убила најмање 10 људи, јер је девастирала мале североисточне карипске отоке као што је Барбуда и оставила стотине хиљада купаца у Порторику без струје.

„Без обзира на то у којој обали (Флорида) у којој живите, будите спремни за евакуацију“, рекао је владин генерални директор Рик Скот на конференцији за новинаре са прогнозистима упозоравајући да би олуја до недеље могла доћи до Јужне Флориде.
Обавезне евакуације су издате за многе жупаније у Јужној Флориди, али Скот је рекао да други на Флориди морају гледати Ирманов пут и бити спремни за кретање.

„Ово није олуја за коју можете седети и чекати“, рекао је. Касније је додао: „Не морате возити стотине миља или напустити државу да будете безбедни. Идите у склоништа.“
Грузија такође наручује обалне евакуације. Људима у подручју Савана и свугде дуж обале источно од Интерстате 95 – укључујући Брунсвицк и острво Св. Симонс – наређено је да напусте своје домове, са почетком у суботу, рекао је владин Натхан Деал .

Ирма је у четвртак поподне ишла на планинске, северне делове Хаитија и Доминиканске Републике. Могло би доћи до 15 килограма кише – количина која би могла изазвати опасне поплаве и блатобране, објавио је амерички национални центар о ураганима.
У међувремену, северноисточна Карибска острва управо погођена ураганом Ирма нервозно посматрају ураган Хосе на истоку. У четвртак, Антигва и Барбуда издали су упозорење за ураган Хосе , који би у суботу могао проћи близу тих острва. Премијер Гастон Браун рекао је да је влада позвала на добровољне евакуације са Барбуде.

Ирма је у среду однела животе најмање 10 особа, међу којима су четири на св. Мартину, четири на америчким девичанским острвима, један на Ангуили и један на Барбуди, навели су званичници. Последњи је једва усељив, са скоро свим својим зградама оштећеним, рекао је Браун.
Хосе је у четвртак постао трећи велики ураган сезоне Атлантског басена, са ветровима од 120 миља на сат, према Националном центру за ургане. Олуја категорије 3 је око 625 миља источно-југоисточно од Антигве.

Ево најновијих догађаја

– Око 20:00 ЕТ, центар Ирме био је око 55 миља западно-југозападно од Гранд Турк Исланда, кретајући запад-северозапад са максималним трајним ветром од 175 миља на сат. Ветрови ураганских сила могу се осетити до 70 миља од центра. Ирма је раније имала ветрове преко 180 км / х, чиме су те брзине биле дуже од било које олује икад забележене у Атлантском басену.

– Ирма би могла прећи југоисточне Бахаме у четвртак увече и бити у близини централних Бахама у петак.

– Упозорења о ураганами важе за делове Кубе, Доминиканске Републике, Хаитија, Туркова и Цаицос острва, и југоисточног, централног и северозападног Бахама.

– Ураган сат је издат за Јупитер Инлет на источној обали Флориде до Бонита Беацх на западној обали.Укључује Флорида Кеис до језера Океецхобее.

– Гувернер Скотт је у четвртак рекао да је наредио полицији у Флориди да прати гасне станице на бензинске станице у покушају да реши недостатак горива. „Ми знамо да је гориво веома важно“, јер се људи припремају за евакуацију унутрашњости, рекао је. „Док напредујемо, видећете редове и прекиде, на жалост.“

Људи масовно напуштају Мајами, аеродром је за сад још увек отворен.

– Ирма је један од три активна урагана у Атлантском басену – последњи пут када се то десило било је 2010. године.

Извор: CNN / Србија јавља
БОНУС ВИДЕО

https://youtu.be/tlxhDXP9IcA