Свет

ЈЕЗИВИ АДУТ ТЕРОРИСТА! РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Због дронова са минама НИКО ВИШЕ НИЈЕ БЕЗБЕДАН!

Фото: Јутјуб

Покушај напада 13 беспилотних летелица натоварених импровизованим минама на две руске базе у Сирији (војни аеродром Хмејмим у Латакији и војно-морску базу Тартус), натерао је руски војни врх да јавно упозори да се тероризам преселио на небо и да се на исти начин могу напасти објекти у било којој земљи света

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упозорење се посебно односи на оне који су помогли терористима да користе информације из космоса и да наводе беспилотне летелице на циљеве на великој дистанци. Сви учесници рата у Сирији и до сада су користили беспилотне летилице, али напади на руске базе 6. јануара показали су да су терористи овладали технологијом да управљају дроновима помоћу џи-пи-еса. Руски експерти тврде да терористи сада могу да управљају дроновима на растојању од сто километара.

Наравно да је за Русе важно што ниједан од 13 дронова није стигао до циља. Седам су уништили својим „Панцирима С“, а остале су успели да „спусте“ на земљу средствима радиоелектронске борбе.

Детаљном анализом руски обавештајци су утврдили да су напад дроновима на њихове војне базе у Хмејмиму и Тартусу организовали терористи из групе “Ахрар аш Шам”. Летилице су кренуле из Идлиба, где се налази тзв. умерена опозиција (под утицајем Вашингтона), којој је главни циљ да уклони легално изабраног председника Башара Асада.

Захваљујући томе што су Руси успели да преузму под своју контролу више дронова и спусте их на земљу, они су дошли до важних информација о томе како су направљене, на први поглед аматерске беспилотне летилице и утврдили како су програмиране. Уопште није спорно ни то да су дронови полетели и вођени са оног дела сиријске територије која је под контролом Турака. Али председник Русије Владимир Путин је после разговора са својим турским колегом Реџепом Ердоганом рекао да је уверен да Анкара није учествовала у том терористичком нападу.

Иако је Путин рекао да у Москви знају ко је припремио провокацију, није рекао на кога мисли. Руси су уверени да су провокацију организовали Американци да би помогли исламистима. Сумња је тим већа јер су се терористички дронови над руским базама појавили док је изнад Средоземног мора био амерички извиђачки авион “П-8А посејдон”, који је тамо кружио чак четири часа.

Руски војни експерт Алексеј Леонков каже да начин на који су терористи дроновима напали руске војне базе у Сирији показује да су их обучавали амерички инструктори.

– И убудуће треба очекивати нападе терористичких беспилотних летелица на руске базе, а од “ројева” дронова се може бранити системима радиоелектронске борбе, које Руси имају у Сирији. Тих система има довољно и они могу да сруше или спусте противничке дронове – објашњава Леонков.

Одговор Вашингтона је да се сви делови за беспилотне летелице могу слободно купити на тржишту. Одговарајући Пентагону, у Москви кажу да се подаци из космоса ипак не могу набавити на тржишту, јер их имају само земље које поседују високе технологије. Сви дронови су имали електронске уређаје који су били програмирани тако да тачно лете на одређене циљеве и активирају експлозив.

Начелник Управе прављења и развоја беспилотних летелица при Генералштабу РФ Александар Новиков тврди да је терористима морао неко да помогне из земаља које имају високе технологије и које знају како да се обезбеди сателитска навигација са управљањем на дистанци. Зато их занима ко је помогао терористима да добију тачне координате које обавештајне службе великих држава добијају из космоса преко својих сателита.

У руском Министарству одбране истичу да терористи то знање до сада нису имали. Исламисти су досад копирали тактику Американаца у коришћењу дронова. Користили су их и за навођење аутомобилиста самоубица и све то снимали.

Да и Американцима прети опасност од терористичких дронова и њихове нове тактике, доказ је и то да је Пентагон прошле године тражио од Конгреса допунски новац како би могли да се успешно боре против исламистичке беспилотне авијације. Американци су се раније хвалили да већ раде на више од двадесет различитих система за откривање и уништавање дронова, а више система се већ испробава на бојном пољу.

 

Извор: Informer.rs/Novosti.rs