Свет

ПУТИН УПОЗОРИО ТРАМПА: Не рапоређујте нуклеарно оружје у свемиру, ако одговоримо БИЋЕ КАТАСТРОФА

Москва је спремна на “снажну одмазду“ уколико САД прекрше споразум о свемиру.

Руски сенатор је упозорио да је Москва спремна на “снажну одмазду“ уколико САД прекрше споразум о свемиру постављањем оружја за масовно уништење у орбиту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је додао да би Вашингтонов план да креира Свемирску силу могао довести до катастрофе.

“Милитаризација свемира је пут до катастрофе,“ рекао је Виктор Бондарев, шеф Одбора за одбрану и безбедност Руске Федерације за новинску агенцију РИА, дан након што је амерички председник Доналд Трамп наредио креирање нове гране америчке војске задужене за рад у ономе што је он назвао “забрањено небо.“

Сенатор је упозорио да би Вашингтон могао потенцијало прекршити међународне споразуме који регулишу демилитаризацију свемира и тиме међународну безбедност довести у озбиљу опасност. “Постоји велики ризик да би Американци починили тешка кршења на овом пољу… ако се узме у обзир шта раде у другим сферама,“ рекао је Бондарев.

“Ако се САД повуку из споразума из 1967. године којим се забрањује распоређивање нуклеарног оружја у свемиру, такав потез ће бити пропраћен снажним одговором не само од стране наше државе, већ и других држава, са циљем очувања међународне безбедности,“ додао је он.

Споразум о свемиру из 1967. године, у ком су САД страна, забрањује распоређивање нуклеарног оружја, као и било ког другог оружја за масовно уништење у Земљиној орбити. Он такође забрањује државама да у свемиру тестирају било које оружје, или да успостављају војне базе на Месецу и другим небеским телима.

Трамп је у говору посебно поменуо притисак да се успостави “трајно присуство“ на Месецу, са нагласком на мисији на Марс са посадом, иако није рекао да ли би војска била укључена. Међутим, амерички лидер је позвао на успостављање “доминације“ у свемиру, називајући то питањем државне безбедности.

САД имају историју унилатералног повлачења из међународних уговора који регулишу војне активности. Још 2002. године, амерички председник Џорџ Буш се повукао из Споразума о ограниченој употреби противракетне одбране (АБМ), који је био један од главних стубова детанта и трајао је скоро 30 година.

Москва и Вашингтон су такође размењивали оптужбе о кршењу Споразума о нуклеарним силама средњег домета (ИНФ). Руски председник Владимир Путин је оптужио САД да напуштају ИНФ, рекавши да се амерички балистички системи одбране распоређени у Румунији могу лако претворити у пројектиле средњег домета за напад на Русију.

 

Извор: Wебтрибуне.рс