Србија

У КАФАНИ, САМ ЗА СТОЛОМ: Кафићи и ресторани почињу ускоро да раде, ево како ће то изгледати

Фото: Јутјуб

Изгледа да ћемо, ускоро, поново моћи у кафиће и ресторане. Али како ће то изгледати – у коликом друштву, у колико блиском разговору, један или највише двоје за столом, можда само у башти… Није још сасвим јасно како ће то изледати, али се наши угоститељи полако припремају да кажу: „Кафана поново ради!“.

Од 21. марта, када су затворени угоститетљски објекти, уобичајени живот сваког од нас променио се за 180 степени. Нема тог човека који не воли да уз добру кафу или пиће исприча пријатељу пола живота, у нашем је менталитету провод до зоре, уз гласну музику, и све ово никада нам није више недостајало. Ипак, још је више недостајало, али финансијски, свим угоститетљима који су још увек збуњени када и на који начин ће обављати свој посао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Планирамо отварање ресторана и кафића од 3. до 10 маја, али уз прављење дистанце. Међутим, ако крене лошије, повући ћемо сва ублажавања мера и вратити на постојеће – казао је пре неколико дана председник Србије Александар Вучић.

Дистанце ће бити, али на који начин, није за сада прецизирано.

Одговор, али само делимично на то питање дао је епидемиолог Предраг Кон дан пре него што је поменуто релаксирање мера поменуто.

Кон је појаснио да у кафиће нећемо моћи да идемо као што смо шли до сада.

– У кафанама и кафићима највероватније ће бити ограничења, неће моћи да буду тако пуна бар неко време. Срећа је да наилазе топли дани, па ће моћи да се седи на отвореном простору, то смањује ризик. Свакако ће бити лакше поступно се враћати у нормалу – истакао је он.

Наши угоститетљи: „Поштоваћемо мере, али…“

Наши угоститељи нису још увек сигурни, али сви се слажу да ће поштовати мере које држава наложи.

Тако у кафани „Батес“, једном од најомиљенијих суботичких ресторана, поготово током пролећа и лета због баштенског дела, већ су полако почеле припреме за поновно отварање.

– Радимо припреме за терасу. Сређујемо и спремамо, кречимо, дезинфикујемо. Када год буду рекли да можемо отворити, бићемо спремни. Добављачи су такође спремни, имамо уходану екипу. Никоме нисмо давали отказ и чекамо наставак. Радићемо онако како држава буде одобравала мере. Прилагођаваћемо се свему што буде речено – каже Соња Панајотов из овог ресторана.

Ако држава буде рекла да може само сваки други сто да буде заузет, да су дистанца и маске обавезни, у ресторану ће бити искључиво тако.

– Не знамо ни ми како ће то све изгледати. Полако су нас припремали на затварање, сада нас полако припремају на отварање. Можемо, наравно, да се организујемо као што смо и пре. Битно нам је само да иде набоље, јер када је почела епидемија, све је ишло нагоре. Ништа неће бити проблем, важно је да опет у здрављу будемо заједно – поручује она.

Сличан одговор нам је стигао из престоничког кафића „Ђура бар“. Власник за „Блиц“ каже да ће све радити како буде наложила држава као и до сада, али да је њихово мишљење да је можда за кафиће ипак мало прерано.

– Лично не бих отварао кафић пре 1. јуна, сматрам да је прерано. Када су се мере уводиле, дан-два пре тога ми смо кафић могли да затворимо, нисмо имали муштерије. Људи нису још опуштени што се свега тиче, па тако ни сам не планирам да посећујем угоститељске локале – каже власник.

Ипак, ако одлука буде таква, они су спремни, а сматрају да ће за почетак све радити по принципу који је био пре затварања, а то је по три стола у самом кафићу и башти, не више од тога због дистанце.

Конобари са маскама и рукавицама

– Свим конобарима је од почетка наложено да носе маске и рукавице. То ће се тако и наставити. Вршили смо дезинфекцију сваког стола, а по целом локалу смо излепили препоруке да се руке перу и да се поштују мере. Тако смо у тоалету поставили и алкохолна дезинфекциона средства како би мере заштите биле на максимуму – кажу нам из „Ђура бара“.

Александра Милић, власнице кафане „Стара башта“ у Крагујевцу каже да систем рада морада се промении да се уведу неке новине.

По столу само две столице и упутство

– Наш посао је да госте услужимо, и да им угодимо… Ова ситуација је таква да ћемо да обезбедимо особље маскама и рукавицама, а на улазу ће стајати средство за дезинфекцију, намењено гостима. Столове ћемо удаљити на безбедну дистанцу, и имаће само по две столице. Размишљамо и да уведемо резервације преко интернета, да би људи могли да знају када да дођу, а да не буду враћени јер нема места – каже Александра Милић, и напомиње да ће делити и „мотивационе летке“ у којима ће стајати практично упутство како да посећују кафане и да се друже, а да буду безбедни и за себе и за друге.

Угоститељ Милан из Новог Сада каже да једва чека да поново отворе кафић, али сматра како би најкорисније било да буду ослобођењи плаћања пореза и доприноса док поново не почну да раде са 100 посто капацитета, како би успели да зараде за плате запосленима и плаћање кирије.

– Мислим да ће бити доста забрана, због чега нећемо моћи одмах да вратимо све раднике, односно за почетак, радићу сам. Ако на пример радимо до осам увече или можемо да имамо само 20 гостију у кафани, значи да ћемо да радимо са 20 одсто капацитета, а од нас се тражи да уплаћујемо 100 посто даџбина. Логично да не можеш да зарадиш колико треба, а нико ти неће рећи дајте мање за порез или доприносе. Стаклене преграде на столовима и сличне заштите тешко ће бити функционалне у кафићу, јер то је место баш за дружење. Можда их је могуће поставити у неким објектима, ресторанима, где има пуно пословних састанака – каже Милан.

„Кафана није пошта да свако има своју кабину“

Да се угоститетљи налазе у тешкој ситуацији, то нам је свима јасно. То потврђује и угоститетљ из Ужица.

– Док држава не каже како и шта, не могу ништа предузети у свом ресторану. За сада размишљам само у том правцу – да се угоститељима не смеши лепа перспектива. Ако остане на снази да дистанца између људи мора бити два метра, то значи да ће за једним столом морати да седи један гост што је неизводљиво. Опет, да ми се гости гледају кроз параван на столу, је неизводљиво, јер кафана није пошта да свако имају своју кабину. Мени је главни приход од рентирања ресторана за весеља, а како ствари стоје веселићемо се на два метра једни од других. Без кола, плеса, грљења, љубљења, честитања. Домаћини ће, изгледа, поклоне и честитке добијати мејлом – каже Дејан Христовски, власник ресторана „Ћира“ у Ужицу.

„Ово је година коју су појели скакавци“

Бојан Митић, власник познатог нишког ресторана „Орач“, каже да угоститељи још увек немају прецизне квалитетне информације везано за то како ће се се одвијати понован рад угоститељских објеката, али да је несумњиво да ће ова два или три месеца нерада оставити велике последице на ове гране привреде.

– Још увек не знамо да да ли ће бити социјалне дистанце у угоститељским објектима, колике и на којој површини ће моћи да се нађе колико људи. Капацитет мог ресторана је 80 места, ако ми буде дозвољено да у њему највише буде 20 гостију, мени ће бити свеједно да ли ће ми бити дозвољен рад или не јер са том посетом је мој рад обесмишљен. Трошкови и број радника су ми програмирани на око 80 одсто капацитета, што значи да морам да имам 60 људи стално у ресторану да бих могао да радим. У супротном, исто ми је да ли ћу бити затворен или ћу да радим са 20 места јер нећу моћи да покријем трошкове. Наше радње су димензиониране у трошковима и броју радника. Мени је потребнно 16 људи за рад кафане и ја их и даље држим на платном списку. И ако држава каже, имаш право на 20 гостију, наш рад је обсесмишљен јер ја не могу да зарадим ни трошкове ни за њихове зараде – објашњава Митић који је и председник секције угоститеља у удружењу занатлија.

Он лично сматра да би сектор угоститељства и туризма би требало да се сагледа мимо општих мера које су донете за подршку привреди због бројних специфичности.

– Угоститељство и туризам ће дугорочно бити погођени овм мерама. Ја кажем ово је година коју су по мени појели скакавци. После 2019. године угоститељима иде 2021. година. Ова два или три месеца нерада једноставно ћемо морати целу годину да трпимо. Угоститељство је у врло великим проблемима. Сигуран сам да ништа у овој години неће бити као пре. Људи су прилагодљива врста, временом ће се вратити на старо, али скоро не верујем да ће се нешто променити. Људи су у мислима већ почели да праве дистанцу, потрошили су доста новца током кризе, питање је када ће неко са породицом као раније доћи на ручак у кафану. Имали смо и туристе у транзиту који сврате из Београда ка Грчкој само да ручају у „Орачу“, сада је питање да ли ће бити тако. Зато сматрам да би угоститељство требало сагледати посебно – сматра Митић.

Како је то у региону и свету?

У Европи и региону већ се увелико спремају за попуштање мера везаних за кафиће и ресторане, а једна од земаља која је донекле појаснила како ће то да изгледа је суседна Хрватска.

– Заштитне мере укључују и мање столова у кафићима те ограничен број гостију уз дистанцу – рекао је за 24 сата Лука Буриловић предсеник Хрватске господарске коморе.

Такође, отварање кафића значиће и мањи број столова, али и рад само дању без живе музике у вечерњим сатима. Један од начина који се помињао су и преграде од плексигласа.

– На пример ако је досад био сто за четири особе, за њим ће сад моћи да седи једна до две особе, а мораће и да се дезинфикује све после одласка госта – казао је Крунослав Цапак министар здравља Хрватске , преноси Индеx.хр.

У Шведској је одавно уведено правило да се може сести за сваки други сто у кафићима, а за релаксирање се се припремају и у Црној Гори.

– Видим како по Европи раде, склања се пола инвентара баштенског да би се правила та дистанца. Није проблем да један наплаћује, други доноси храну или пиће, да носе маске, рукавице“, рекао је један угоститетљ из Подгорице за „Вијести“.

Квака је, каже, у нечему другом.

– Проблем ће бити сто ћемо морати да десеткујемо особље. Ја сам мали, има мојих колега који имају велике баште, велики број људи, њима ће то да уништи посао, као и мени, барем двоје, троје ћу морати да отпустим јер нећу имати потребе за толико људи – поручио је он.

Како ће то функционисати у нашој земљи остаје да видимо у наредним недељама.

Извор: Блиц