loading...
Србија

ДОКТОР КОН УПОЗОРИО СРБИЈУ: Смртних случајева ће бити док год је вирус у циркулацији! Ево шта нас чека!

Епидемиолог Предраг Кон рекао је за РТС да Србија улази у период спорадичног јављања случајева позитивних на коронавирус, којих ће, каже, бити док се епидемија не угаси.

Предраг Кон је гостујући у Јутарњем Програму РТС-а рекао да се Србија налази на изласку из епидемије коронавируса.

“Излазимо из 12. недеље и улазимо у период спорадичног јављања којих ће бити док се епидемија не угаси. Јуче је позитивних налаза било 0,8 одсто, кад падне испод 0,5 одсто то је спорадично јављање”, објаснио је епидемиолог, члан Кризног штаба.

Указује да могу да се дешавају откривања случајева у неким “џеповима” вероватно и током јуна.

Очекује да и у наредним данима не буде смртних случајева и да се временом може очекивати и нула позитивних на коронавирус.

“Док год је вирус у циркулацији, може да уђе у колектив где су осетљиви људи, може да се појави било где и да изазове смртно обољење”, истакао је Кон.

За сада, како каже, још неће доћи до постепеног отварања домова за старе.

“Опрезно са тестoвимa на антитела” 

Када је реч о тестирању на антитела, Кон је указао да са њима треба бити опрезан пошто једино негативан налаз значи да особа није била у контакту са вирусом.

“То је једини поуздан налаз. Ако је позитиван, било на ИГГ или ИГМ, морају да иду код инфектолога, вирусолога или имунолога, они могу да објасне шта то значи. Тај човек мора да се испита, да се анкетира, да се види где је могло да дође до заражавања и да се одлучи шта даље”, објаснио је члан Кризног штаба.

Указује да је “бесмислено” носити маске на отворем, осим ако се прилази на ближе од метар.

Маске ће, како каже, у појединим ситуацијама бити неопходне и током лета.

“Обавезујуће су за старије од 65 и хроничне болеснике и они током овог периода треба да их носе док не буде вируса уопште. Кад објавимо да је нула, могу да се опусте”, истиче Кон.

 

Извор: РТС

loading...