Здравље

Језиво! Ово морате да знате! ЛЕКАРИ УПОЗОРАВАЈУ НА ОПАСНЕ ПОСЛЕДИЦЕ КОРОНАВИРУСА: Остају без руку и ногу због короне!

Вирус доводи до стварања угрушака у крвним судовима. Најугроженији су гојазни, непокретни, онколошки пацијенти, али и здрави људи чији организам бурно реагује на заразу

Једна од језивијих последица коронавируса су артеријске тромбозе (стварање угрушка у крвним судовима), због којих чак и потпуно здрави људи остају без руке или ноге, али чак могу и да умру, упозоравају лекари!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова компликација се, кажу они, све чешће јавља код оболелих од ковида. Најгоре од свега је што су шансе за излечење мале, а најугроженији су гојазни, непокретни, оболели од рака и особе које су већ имале проблем или интервенцију на крвним судовима.

Страдају и здрави

Специјалиста опште хирургије др Богдан Црнокрак каже да је примећен алармантан број пацијената са артеријским тромбозама, које могу да изазову губитак екстремитета, али и да се заврше трагично.

– Тек ћемо сагледавати последице ковид-пандемије, нарочито кад су у питању пацијенти који су имали хронична обољења. Ми смо приметили компликације које нису очекиване, пре свега васкуларне, артеријске тромбозе, које су ретка и озбиљна стања. Оне су у нормалној медицини реткост, а сада се, уз ковид, дешавају много чешће него иначе. У питању је згрушавање крви у артеријама. Може да остави трајне последице,губитак ноге, руке… Али и да изазове смрт, веома често! Имали смо више од 20 случајева, што је огроман број. Велики број оперисаних није прошао добро. Нажалост, свега један проценат је добро поднео операцију и отишао кући – упозорио је он.

Кардиолог др Дејан Којић са Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ објашњава да се први пут сусрећемо са овим вирусом, због чега код неких људи организам, да би се „одбранио“ од вируса, реагује бурно и долази до оштећења здравог ткива и ситних крвних судова.

– Тако се стварају ситне тромбозе, које се даље могу развијати и угрозити екстремитете толико да је ампутација једини излаз. Да би се то избегло, пацијенти добијају антикоагулантску терапију. Удружене тромбозе најчешће се дешавају код људи који су критично и леже на интензивној нези. На удару су гојазни, непокретни, оболели од рака и пацијенти који су већ имали проблеме или интервенције на крвним судовима. Код оваквих пацијената ризик се вишеструко повећава. Међутим, и код потпуно здравог човека који болује од ковида-19 може се десити да се створе тромбови, чак и ако прима терапију – каже он.

Тешка болест

Директорка КБЦ „Бежанијска коса“ др Марија Здравковић истиче да је ковид веома чудно обољење и зато и постоје ове језиве последице код оболелих.

– Коронавирус је једноставно тешка болест која напада све органе. А искуство нам је показало да нису поштеђени ни стари ни млади, ни здрави, а тек хронични болесници… Ова болест је врло чудна и мислим да је још не разумемо. Имамо људе од 90 година који изађу из болнице на ногама, а с друге стране, имамо млађе људе код којих долази до много озбиљних стања, проблема са тромбовима које ствара корона… Ковид у најтежим формама ствара сепсу, то је врло тешка болест која оставља језиве последице. Баш због таквог стања које оставља по организам и човеку од 34 године ампутирали смо ногу – истакла је др Здравковић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс