Србија

Морате знати! ОВА ГРУПА ЉУДИ У СРБИЈИ НАЈЧЕШЋЕ ОБОЛЕВА ОД ДЕЛТА СОЈА КОРОНЕ! Објављени резултати истраживања!

Дом здравља у Крагујевцу објавио је резултате истраживања спровођеног од јула, од када је доминантан делта сој корона вируса, које је показало да се и вакцинисани разболевају, али три пута мање од невакцинисаних.

Професор Дејан Баскић са крагујевачког Медицинског факултета је заједно са Домом здравља од 1. јула испитивао делта сој коронавируса који је тренутно присутан и у Србији, код 75.000 вакцинисаних и 45.000 невакцинисаних Крагујевчана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Истраживање које је завршено ових дана односи се на делта сој, другачију варијанту вируса у односу на ону каква је била када су прављене вакцине. Потврђено је да се и вакцинисани разболевају, али невакцинисани три пута више.

– Према истраживању, и даље се као најуспешнија вакцина показује Фајзерова – каже доктор Дејан Баскић за РТС. – Највише оболелих је међу онима који су примили кинеску вакцину, коју је у Србији примило највише грађана. У Крагујевцу се, од свих вакцинисаних, 75 одсто одлучило за Синофармову вакцину. То значи да је, када се погледа однос у процентима, свака вакцина имала исту ефикасност и сличан број оболелих.

До најбитније разлике долази се у делу истраживања који се односи на хоспитализоване.

На болничком лечењу је било 75,2 одсто невакцинисаних, а 24,8 одсто вакцинисаних. Разлика је већа када је реч о интензивој нези и пацијентима на респиратору – где имамо 5 одсто вакцинисаних пацијента у односу на 95 одсто невакцинисаних.

Иначе, у Дому здравља Крагујевац од јануара до априла ове године спроведено је и истраживање о ковиду 19, којим је обухваћено 28.630 вакцинисаних и више од 100.000 невакцинисаних грађана, које је показало велику разлику у клиничкој слици између вакцинисаних и невакцинисаних.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс