Србија

ЏОНИЋ СВЕ ШОКИРАО ИСКАЗОМ: Они су убили Ђокиће

Фото: Facebook
Фото: Фејсбук принтскрин

Горан Џонић навео да ни он ни његови синови нису убили Горана, Гордану и Лидију, већ да су то учинили Александар и Костадин Милошевић.

Ухапшени Горан Џонић, пензионисани ватрогасац из Моравца, осумњичен да је у ноћи између 26. и 27. септембра убио даљег брата од стрица Горана Ђокића (57), његову супругу Гордану (56) и њихову ћерку Лидију (24) са синовима Стефаном и Миланом, признао је да је типовао рођачку породицу, али се бранио да је то учинио из страха од мештана браће Милошевићи – Костадина и Александра, који су осмислили читав план и Џонића искористили као Ђокићевог човека од поверења. Према Џонићевим речима, породицу Ђокић је убио један од браће Милошевић, а саучесници су били његов брат (обојицу браће зову Јојке) и још један њему непознати мушкарац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Више јавно тужилаштво у Нишу је поводом убиства трочлане породице Ђокић донело наредбу о проширењу истраге и против окривљених Милошевића, који се такође терете за кривично дело тешко убиство из члана 114 став 1 тачка 11 Кривичног законика. Окривљени су јуче саслушани у тужилаштву, а Вишем суду у Нишу је поднет предлог за одређивање притвора до 30 дана.

– Моји синови немају везе с убиством Ђокића нити сам га ја извршио. Милошевићи су ме искористили иако их нисам познавао раније, само сам чуо за њих као за опасне Јојке. Две недеље пре убиства Ђокића један од те двојице браће, ћелав с великом главом, дошао је на плац мог сина Стефана, који је од наше куће удаљен око 800 метара, а трећа кућа од плаца је кућа Милошевића. Ја сам хранио Стефановог пса кад је Јојке дошао и рекао ми да седнем. „Да ли знаш Ђокића“, питао ме је. Кад сам му рекао да смо рођаци, рекао је да то зна и да само ја могу да им помогнем да обаве нешто с њим – рекао је на почетку одбране Горан Џонић, истичући да се већ тада уплашио за себе и своју породицу јер је посумњао да је по среди неко дуговање, будући да му је у глави било да Ђокић даје паре на камату, као и да су сви у селу знали да у гепеку чува новац.

Џонић је тужиоцу рекао да му је Јојке тада дао рок да размисли како да му помогне да заустави ауто Горана Ђокића док они нешто с њим заврше. Окривљени за троструко убиство признао је да је учествовао у њему и испричао своју верзију масакра.

Стефан: Имам сведоке из војске

На саслушању код тужиоца обојица браће Џонић имала су алиби. Обојица су навела да имају сведоке који ће да потврде да су у ноћи убиства Ђокића били далеко од родног краја.
– Ја сам у ноћи убиства Ђокића био у базу Медевце у Медвеђи и имам сведоке из Војске Србије који ће то да потврде – рекао је Стефан Џонић, на чијем имању у Моравцу је полиција пронашла Ђокићев новац.

Стефан је, према казивању извора Српског телеграфа, врло самоуверено одговарао на постављена питања.

– Од 17. до 22. или 23. септембра био сам у Нишу због лекарских прегледа и физичке провере пред мој планирани одлазак у мировну мисију у Либан. Не знам откуда тај новац у кући коју сам градио од својих средстава. Мој отац је откључавао молерима кућу. Не знам ни откуда меци који су нађени у остави гараже – казао је Стефан, истичући да не зна да је његов отац имао нелегални пиштољ, као и да му је познато да је раније вратио пиштољ за који је имао дозволу.

Стефан тврди да је за убиство рођачке породице сазнао из медија док је био у бази и да је био на њиховој сахрани.

Син Милан: Био сам на послу

Џонићев син Милан рекао је у исказу у тужилаштву да је кобне ноћи када су убијени Ђокићи био на послу у ватрогасној служби.

– Био сам у ноћној смени. Питајте мог вођу сектора, који ће то потврдити, а свако излажење с посла се евидентира и смена се може напустити само по одобрењу шефа смене. Не сећам се да ли је те вечери било неких ватрогасних интервенција. За отмицу Ђокића сам после сазнао од брата од тетке, а онда и од брата Стефана. Тог јутра 27. септембра питао сам маму где је татин пасат, а она ми је рекла да је остао код куће. Јесам чуо да је пронађен новац у кући која је намењена мом брату Стефану, али не и да је пронађен пиштољ код наше мајке у Алексинцу – рекао је Милан на саслушању у Вишем јавном тужилаштву у Нишу.

– Јојке ми је рекао да зна да имам два сина и да ће ми накнадно објаснити шта да радим. На одласку ми је рекао да му јавим кад Ђокић дође код своје мајке и кад одлази од ње и да се не секирам јер ћемо се све договорити. Сутрадан ми је донео нокију и рекао ми да му с ње на укуцани број јавим кад Горан Ђокић дође код мајке. У недељу 26. септембра око девет увече позвао сам Јојкета и рекао му да је Горан стигао код мајке, а он ми је рекао да за 15 минута будем код рампе. Отишао сам тамо и видео црни џип, мислим да је порше. Паркирао сам се иза њега. Јојке ми је рекао да му се јавим кад Горан крене од мајке и да свој ауто сакријем код жбуна и да кренем пешке земљаним путем, док Ђокић буде ишао асфалтом. Видео сам од куће кад је Ђокић пошао, мислим, после поноћи и јавио сам Јојкету. Он ми је рекао да не заборавим да понесем пиштољ – испричао је Џонић уз констатацију да је његов пиштољ увек био спреман.

Наводно, по наредби Милошевића, Џонић је дошао до рампе где је видео аутић с петоро врата који је је возио непознати мушкарац. Џонић тврди да му је Милошевић наредио да крене ка ауту Ђокића и да их заустави, а казао је да су му Ђокићи рекли да су га видели кад је пешачио. Детаљно је описао драму која је претходила зверском убиству породице Ђокић.

ДОСАДАШЊИ НАЛАЗИ ИСТРАЖНИХ ОРГАНА

Породица Ђокић убијена је у ноћи између 26. и 27. септембра. Убице су их пресреле на путу и приморале да се после посете Горановој мајци Стојанки у Моравцу својим пасатом одвезу до шибљака код тог села. Тамо су их ликвидирали с пет хитаца. Гордана и ћерка Лидија погођене су са по два хица у груди и главу, а Горан је усмрћен једним метком испаљеним у главу. Њихова тела су потом спаљена. Убице су затим Горанов пасат одвезле петнаестак километара даље у рејон села Тешица, где су га запалиле. Према досадашњим налазима, убице су користиле два пиштоља, калибра 7,65 и девет милиметара. ДНК трагови Горана Џонића, окривљеног за убиство, нађени су на пиштољу и новцу закопаном у воћњаку његовог сина.

– Јојке је отворио врата Ђокићевих кола и сео на задње седиште. Имао је у руци пиштољ и наредио је и мени да уђем у ауто. Сео сам поред Јојкета иза Горана. Он је био у средини, а иза сувозача Гордана. Јојке је уперио пиштољ у Горана, Гордана је почела да вришти. Јојке јој је рекао: „Смири се или ћу ти просути мозак“, а Горану: „Вози право према њивама“- испричао је Горан Џонић.

Даље, окривљени каже да је приметио црвени ауто који је ишао за њима и да су се кретали право и након изласка из села и рачвања пута, а да је дао пиштољ Јојкету кад му га је затражио у путу. Кад су се зауставили, како каже, чим су скренули лево после бедема, Јојке му је наредио да изађе из кола и да уђе у црвени ауто код бедема. Џонић је тужиоцу рекао да су га ноге издавале кад је чуо први пуцањ и видео Горанову главу на стаклу.

– После неколико метара хода чуо сам пуцањ и окренуо сам се. Видео сам Горанову главу на стаклу. Схватио сам да је убијен. Желео сам да побегнем , али ми ноге нису дале. Чуо сам још три пуцња и сео у црвена кола позади. На месту сувозача је био други Јојке, препознао сам га јер личи на брата – тврди Џонић и наводи да је после 15 минута видео велики пламен из правца сепарације где су убијени Ђокићи.

Горанов пасат је, према казивању окривљеног, преко бедема возио Јојке. Њему се потом прикључио други брат и отишли су у њиве и кренули ка Нишу и дошли до растиња, где је пасат стао.

– Обојица Јојкета улазе у пасат и пролазе кроз жбуње. Тада сам видео светло кроз жбуње и после мало времена и ватру и потом се Јојке враћају из тог правца и улазе у црвена кола и уносе платнену торбу и две ПВЦ кесе – рекао је окривљени.

Окривљени за тешко троструко убиство Горан Џонић испричао је своју верзију прерасподеле новца међу егзекуторима, због којег је породица и ликвидирана.

– Ћелави Јојке је сео поред мене и извадио новац, а кесе бацио напред брату. Новац је био у дуплим кесама, а део новца је дао и мени. Упаковане штосове ћелави је давао мени, а ја, како ми је наредио, његовом брату на месту сувозача. Хтео је да моји трагови остану на новцу. Платнену торбу није истресао, већ је извадио новчанице. На дну је био пиштољ на буренце и испод је била једна коверта са ознаком вестерн јуниона – испричао је Џонић.

Навео је да је намеравао да баци у воду пиштољ који му је Јојке вратио после убиства, али да му је он наредио да га врати на место где је био и раније. Телефон је наводно вратио Јојкету.

Проширена истрага: Синови (само) помагали

Како сазнајемо, Више јавно тужилаштво у Нишу донело је наредбу за спровођење истраге, а у њој пише да је осумњичени Горан Џонић троструко убиство извршио заједно са синовима Миланом и Стефаном. На првом саслушању бранио се ћутањем. Новац је пронађен у кући на делу плаца који припада синовима.

– С обзиром на то да је Џонић у недељу у одбрани као саизвршиоце означио браћу Милошевић, донета је наредба о проширењу истраге у којој је описано да је Горан с њима саизвршилац у делу. Горанови синови се терете као помагачи, имајући у виду да су у време извршења дела били на радним местима, што је неспорно потврђено, као и због места проналаска новца, и јер је Горан критичног дана користио Стефанов скутер. У даљем поступку ће се проверити Стефанова и Миланова одбрана – пише у наредби за проширење истраге.

Такође, издате су наредбе о вештачењу ДНК трагова, врши се провера остварених телефонских комуникација с телефона осумњичених, као и с базних станица преко којих су разговори обављени.

Извор: Република