Србија

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ НА СУЂЕЊУ ЗА УБИСТВО ЈЕЛЕНЕ МАРЈАНОВИЋ: Сви су мислили да је готово а онда се појавио други вештак

Фото: Јутјуб

Вештаци се данас изјашњавају о траговима, односно врсти земље која је пронађена на телу жртве, с обзиром на то да је њено тело пронађено у каналу на насипу у Борчи.

Суђење Зорану Марјановићу, који је оптужен да је у априлу 2016. године на насипу у Црвенки код Борче убио супругу Јелену, настављено је данас у Палати правде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Судски вештак Војкан Зорић изјавио је пред судом да се блато пронађено на Зорановим панталонама и десној патици подудара са узорцима блата који су узети са места на ком је пронађено тело Јелене Марјановић.

Како је одбрана Зорана Марјановића истакла, није им јасно зашто је вештачење трајало 15 месеци.

Стефан Јокић постављали питања није им јасно зашто је вештаћење трајало 15 месеци.

Вештак Зорић анализирајући вештачење које је обавио, није могао да искључи могућност да узорци блата са одеће могу да буду из другог дела Београда и Србије.

Адвокат Јокић га је, између осталог, питао да ли је он узимао трагове земљишта на насипу:

– Био сам на лицу места када су се узимали трагови. Нисам их узимао ја, него техничари.

– Да ли су коришћене било какве хемикалије приликом узорковања и анализа земљишта – питао је даље Јокић.

– Нису. Већа екипа је учествовала у прегледу лица места. Материјал је изузет механички стругањем и паковањем у кесицу. Нисам само ја сугерисао одакле да се узму сви ти трагови, било је више људи – рекао је вештак који није знао да каже да ли су трагови узети на пола метра или више на месту где је пронађено тело. Све је зависило од избора техничара.

Иначе, трагови земљишта узети су 2-3 месеца након убиства. Одбрану Марјановића занима зашто је вештачење трајало 15 месеци, ако је друго вештачење које је исти вештак радио трајало само 5 месеци.

– Трајало је колико је требало да траје – рекао је Зорић.

Јокић оспорава садржину и начин на који је рађено вештачење, на шта је Зорић објаснио да је то вештачење трајало 15 месеци због сложености поступака и више узорака, што није био случај са другим вештачењем, али није знао да одговори на питање зашто је по завршетку вештачења оно предато тужилаштву након месец дана.

– Како је могуће да се на левој и десној ногавици и левој патици налазе трагови, а да они нису наведени у извештају вештачења – питала је Марјановићева одбрана.

– Механизам вештачења је узоркован и релативан. Сви они трагови који су уочени су узорковани. Ако ходате по истој површини, не мора да значи да ће се обе контаминирати на исти начин. Вероватно се ради о штампарској грешци. Све смо узорке упоређивали и елиминисали, дакле, анализирана је и десна патика – одговорио је Зорић.

– У извештају пише само оно што је на штету оптуженог, али не и оно што је корисно – рекао је Јокић на то.

– Није рађено пристрасно и у нечију корист. Нико није имао никакву намеру, већ смо се водили струком и техником. Анализирани су само узорци слични по бодји и гранулацији, а издвојени су они који су доказано слични по боји и гранилацији – одговорио му је вештак.

Марјановић је на почетку суђења у новембру 2019. године детаљно изнео своју одбрану, негирајући да је убио супругу, која се бавила певањем народне музике.

Оптужен је за кривично дело тешко убиство, за које је запрећена казна затвора до 40 година и брани се са слободе.

Тужилаштво га терети да је 2. априла 2016. године убио супругу Јелену на насипу у Борчи, док је у непосредној близини места злочина била и њихова малолетна ћерка, која је тог поподнева са њима дошла на насип Црвенка у Борчи.

Марјановићу је прошле године суд вратио пуно старатељство над дететом, које му је одузето после смрти супруге.

Он се од 12. јуна 2018. брани са слободе, пошто му је тог дана Апелациони суд укинуо притвор, у ком је био 10 месеци. Био је ухапшен 15. септембра 2017. године, годину и по дана након убиства.

И пре тога је био привођен, али је након испитивања у полицији и на полиграфу пуштан због недостатка доказа.

Пре хапшења је у више наврата у медијима говорио о убиству, учествовао је у једном телевизијском ријалити програму.

Извор: Српски телеграф